Kultura

skice, crteži i fotografije

Urbanističke teme Vjenceslava Richtera na izložbi u Zbirci Richter

Urbanističke teme Vjenceslava Richtera na izložbi u Zbirci Richter

Uz veliku retrospektivu Vjenceslava Richtera u Muzeju suvremene umjetnosti, u petak će se otvoriti još jedna izložba posvećena tog istaknutom hrvatskom umjetniku i arhitektu - "Iz arhiva arhitekta: Novi pogledi, urbanizam i programiranje" u Zbirci Richter na zagrebačkom Vrhovcu.

Izložit će se skice, crteži i fotografije nekih od najvažnijih Richterovih projekata koji se čuvaju u njegovom arhivu, a koji predstavljaju autorove preokupacije na području urbanizma. Riječ je o projektima koji su otvorili mnoga urbanistička pitanja na koja ni do danas nije odgovoreno.

Pokrivene su dvije teme kojima se Richter bavio u svojim urbanističkim projektima - jedna se bavi oblikovanjem urbanih područja, dok druga nadilazi granice urbanizma i prikazuje njegov istraživački proces od urbanizma prema arhitekturi i skulpturi.

"Poput istraživanja u drugim srodnim područjima, i tu je u središtu autorova interesa sinteza i sistemski pristup u kojima prepoznajemo elemente kompjutorskog oblikovanja i programiranja", napominje se u najavi izložbe kojoj je autor Ivan Rupnik.

Predstavljeni su njegovi radovi nastajali u drugoj polovici 20. stoljeća, od prvog urbanističkog projekta za Sopot iz 1964. godine, preko urbanističkog natječaja za uređenje centra Zagreba krajem šezdesetih koji radi s Hildegard Auf-Franić i Marijanom Uzelcem, do Projekta Savlje kojeg započinje 1987. godine.

Tim će radovima Richter otvoriti mnoga pitanja i dati prijedloge za urbanistički razvoj grada Zagreba, a s obzirom da su mnoga od  tih pitanja i danas otvorena i aktualna, izložba je podloga za nova istraživanja i diskusije u svrhu stvaranja kvalitetnijeg života, ističe se.

Vjenceslav Richter i njegova supruga Nada Kareš Richter darovali su 1980.  Zagrebu umjetničke radove i obiteljsku kuću s namjerom osnutka mjesta na kojem će se proučavati konstruktivistička umjetnost, okupljati mladi umjetnici, ali i potaknuti kulturne sadržaje izvan užeg središta Zagreba. Na upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti Zbirka Richter, kako se najčešće naziva, predana je 1998. godine.

Izložba u tom prostoru, otvorena do 3. prosinca, prati retrospektivu "Buntovnik s vizijom" u MSU koja će u iduća dva mjeseca s više od dvije stotine radova predstavljati bogati opus Vjenceslava Richtera, u povodu stote obljetnice njegova rođenja.


Reci što misliš!