Kultura

"Ciganin, ali najljepši"

Kristian Novak dobitnik Nagrade Gjalski za 2017.!

Kristian Novak dobitnik Nagrade Gjalski za 2017.!

Dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Gjalski za 2017. godinu je Kristian Novak za roman "Ciganin, ali najljepši", u izdanju Naklade OceanMore iz Zagreba.

Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu. Osnovnu je školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu.

Diplomirao je na dvopredmetnom studiju hrvatskoga jezika i književnosti i njemačkoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Godine 2011. doktorirao je na Poslijediplomskom doktorskom studiju lingvistike na istom fakultetu. Tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija (1998. – 2009.) bio je kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Zaposlio se 2005. godine na Odsjeku za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu kao znanstveni novak. 2012. godine zapošljava se kao viši asistent na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Godine 2014. napreduje u zvanje docenta. Od ožujka 2017. godine predstojnik je Katedre za hrvatski jezik.

Objavio je tri romana: Obješeni (Čakovec: Insula, 2005), Črna mati zemla (Zagreb: Algoritam 2014, OceanMore 2017) te Ciganin, ali najljepši (Zagreb: OceanMore).

Roman Črna mati zemla dobitnik je T-portalove nagrade za roman godine. Po njemu je u travnju 2017. godine praizvedena kazališna predstava u Zagrebačkom kazalištu mladih. Rad redateljice Dore Ruždjak Podolski i dramaturga Tomislava Zajeca proglašen je jednom od najboljih predstava kazališne sezone. U tijeku je i filmska adaptacija romana, a roman je doživio nekoliko stranih izdanja.

Za roman Ciganin, ali najljepši, koji je u kratkom vremenu dobio niz pohvala književne kritike, Novak je i 2017. dobio T-portalovu nagradu. Premijera kazališne adaptacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu predviđena je za kraj prosinca 2017. godine. Režiju potpisuje Ivica Buljan, a dramaturgiju Ivor Martinić.

Kristian Novak oženjen je, otac dvoje djece, živi u Zagrebu.


Reci što misliš!