Kultura

15. rođendan udruge

Predstavljen program Udruge "Igrajmo se" za sezonu 2017./2018.

Predstavljen program Udruge

Kazališna udruga Igrajmo se Zadar osnovana je 2003. godine.

Od tada do danas vodi je Matija Šango Šimurina, profesorica hrvatskog jezika i dramska pedagoginja kojoj se prije punih 11 godina kao suradnica pridružila Lucija Bajlo, također profesorica hrvatskog jezika, a  danas stalna dramska voditeljica pri Igrajmo se. Prošle godine se timu pridružila i Ana Šarić, još jedna profesorica hrvatskog jezika i apsolventica novinarstva.  Udruga kojoj je primarni cilj kazališna edukacija i promicanje kazališne  umjetnosti   kod djece i mladih godišnje okupi preko stotinu polaznika. Iza Igrajmo se respektibilan je  niz  projekata i ostvarenja ponajprije autorskih.

2018. godine Udruga slavi 15 godina od svog osnutka. Tom prilikom slavljenička školska godina 2017./2018. u Udruzi obogaćena je različitim sadržajima koji će njihovim polaznicima pružiti drugačiju edukaciju od prošlih godina.

U rujnu su dočekali nove članove i ponovo oformili četiri grupe, u kojima su polaznici podijeljeni po uzrastu. Prva grupa okuplja osnovnoškolce od prvog do trećeg razreda, druga četvrti i peti razred, treća šesti i sedmi i četvrta osmaše i srednjoškolce.

Kroz listopad druga i treća grupa priremaju interpretaciju zbirke pjesama Branka Čakaruna Kad bi led bio sladoled koju će snimati u studiju Znanstvene knjižnice u sklopu projekta Talking books (prošlih godina snimili su dvije knjige Mirjane Mrkele: Vrabac i Ljubavne pjesme).

Zadnji vikend listopada voditeljice Udruge provest će u Zagrebu na edukaciji Tijelo – glas – riječ i režija kazališne predstave koju vode Jelena Hadži Manev i Rene Medvešek. 

U studenom počinju pripreme za predstavu Put oko svijeta (redateljica Lucija Bajlo) čiju ćemo premijeru gledati u siječnju 2018. Riječ je o adaptaciji romana Put oko svijeta za 80 dana Julesa Verna. Kostimografiju još jednom potpisuje Anita Goreta.

Kroz čitavu godinu, održavati će se kazališne radionice koje će voditi zadarski akademski glumci i umjetnici: Ana-Marija Jurišić, Silvio Mumelaš i Tajana Cvjetković. Osim kazališnih radionica, kroz godinu će se održavati i radionice u suradnji s Cinazom i Klubom mladih Klooz kroz koje će naši mladi razvijati različite vještine.

Osim radionica, kroz čitavu godinu Igrajmo se sudjeluje u projektu Bridge Stories s turskom školom Yeşilköy 2001 College iz Istanbula. Riječ je o kazališno-filmskom projektu koji spaja vršnjake iz dviju različitih zemalja.

Nakon premijere predstave Put oko svijeta počinju pripreme za dvodnevnu manifestaciju NOBI FEST (peti po redu) Program je podijeljen u dva dijela. Prvi dan osmišljen je u obliku kazališne revije u sklopu  koje će se (među ostalim) sve grupe predstaviti svojim predstavama, koje će pripremati pod zajedničkom temom različitosti kazališnih tehnika. Drugi dan je svečana dodjela nagrade NOBI, kao i program posvećen obljetnici 15 godina Udruge.  Sa zadovoljstvom, uz naše stalne suradnike koje čine uglavnom iskusne umjetničke zadarske snage, ističemo suradnju s mladim zadarskim umjetnicima među kojima je većina bila dio Igrajmo se, a koje će zadarskoj javnosti biti posredstvom medija dodatno predstavljene. Za sada mozemo samo spomenuti imena: Ana-Marija Jurišić, Silvio Mumelaš, Tajana Cvjetković, Tihana Lazović i Doris Pinčić Rogoznica.


Reci što misliš!