Kultura

filmovi svih vrsta

Noć hrvatskog filma i novih medija 28. listopada

Noć hrvatskog filma i novih medija 28. listopada

Noć hrvatskog filma i novih medija, koja se održava 28. listopada u nekoliko hrvatskih gradova, te dijelom u inozemstvu, donosi besplatne projekcije odabranih hrvatskih filmova svih žanrova.

Četvrtu Noć hrvatskog filma i novih medija otvara koncert "Melodije velikog ekrana", u okviru kojega će mješoviti pjevački zbor Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić izvesti poznate melodije iz hrvatskih filmova, "Vlak u snijegu", "Tko pjeva zlo ne misli", "Servantesa iz Malog Mista", "Stela".

Od 18 sati do dva sata poslije ponoći prikazat će se odabrani uratci domaćeg filma, od dječjih klasika i recentnog animiranog filma do dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima.

Igrane filmove selektirala je umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić, animirane Tomislav Gregl, a dokumentarne Branko Ištvančić. Za svaki grad uključen u projekt sastavljen je poseban filmski program.

Za početak filmskog programa u kinu Europa odabrana su četiri, za povijest hrvatske kinematografije, nezaobilazna filma - Oskarovac "Surogat" Dušana Vukotića, dokumentarac "Šije" Nikole Babića, kratki film "Pravda" Ante Babaje i "Pjesma Jadrana" Hansa Becka koja je pronađena u berlinskom arhivu i koja će sada imati zagrebačku premijeru.

Kako je najavljeno, ta "majka svih hrvatskih sapunica" iz daleke 1937. snimana u Splitu govori o nemogućoj ljubavi siromašnog mladića prema lijepoj djevojci, uz glazbenu podlogu Ive Tijardovića, fascinantne kadrove i najveće glumačke zvijezde tog doba, osobito najljepšu Splićanku tog vremena, Desu Marović.

Kao posebna atrakcija iz programa se izdvaja nagradni filmski kviz, u kategorijama "Čovjek koji je previše znao", "Izgubljeni u prijevodu" i "Memento". Natjecatelji se, u timu s dva do četiri člana, mogu prijaviti u 20 sati u Kinu Europa.

 

 

 


Reci što misliš!