Kultura

što je kod autista drugačije?

Klub ACME prikazuje "Normalni autistični film" najbolji češki film 2016.

Klub ACME prikazuje

Projekt KindeDok se nastavlja u četvrtak, 26. listopada, kada će gledatelji u prostoru kluba ACME (Nikole Matafare 2a) s početkom u 20.30 sati imati priliku pogledati "Normalni autistični film".

Ulaz na projekcije je slobodan, a filmovi nagrađivani na brojnim festivalima. Stoga, nema više izlika... dokumentarni film je stigao u grad, dođite i vi.

Izraz autizam može se shvatiti kao drugačiji način razmišljanja koji bi trebalo prepoznati i poštovati kao društvenu kategoriju (neuroraznolikost). Dakle, pravo pitanje glasi, što je kod autista drugačije?, a ne, što ovdje ne valja? Ovaj film ne doživljava autizam kao dijagnozu, već kao tajanstven način razmišljanja koji bi mogao društvu prenijeti određenu poruku ili privući pažnju na takozvane normalne uvjete u kojima ljudi žive.

Udruženje čeških filmskih kritičara proglasilo ga je najboljim češkim filmom 2016. godine.

Ciklus autorskih dokumentarnih filmova istočne i središnje Europe prema selekciji zagrebačkog Restarta i praškog Instituta dokumentarnog filma ponovo će biti predstavljen u programu ACME KineDok 2017. kojeg na zajedničko gledanje donose udruge Antropop i Zadar snova uz podršku Filmskog ureda Zadar. 

Filmski klub KineDok je platforma koja se zalaže za alternativnu distribuciju koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. Program proizlazi iz češkog Instituta dokumentarnog filma IDF i nudi filmove iz nezavisne produkcije koji najčešće obrađuju aktualne društvene teme, a puštaju i gledaju se na mjestima koja nisu kino dvorane.

Zainteresirani mogu informacije pronaći na stranicama kinedok.net i facebook.com/acmezadar


Reci što misliš!