Kultura

U "Institutu za oceanografiju i ribarstvo" Split predstavljen film "Odisej"

U
HAVC

Danas je u Institutu za oceanografiju i ribarstvo Split na konferenciji za novinare, koju su organizirali Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača, predstavljen dugometražni francuski igrani film Odisej.

Radi se o biografskoj avanturi koja prikazuje 30 ključnih godina života i rada legendarnog oceanografa i istraživača podmorja Jacquesa Cousteaua, a koja je u rujnu 2015. godine snimana u Hrvatskoj. 

Povod predstavljanju filma, u kojem su u glavnim ulogama Lambert Wilson i Audrey TauTou, a čiju režiju potpisuje Jérôme Salle, početak je kinodistribucije Odiseja. 
Film će se danas moći besplatno pogledati u 35 hrvatskih kina, čime će se po prvi puta kod nas obilježiti Dan neovisnih kina. Nakon toga, kreće u redovnu kinodistribuciju.

U ime domaćina, okupljene je pozdravio dr. Ante Žuljević iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split:
 
Današnja konferencija za novinare poklapa se sa 40 godina od kada je na ovom istom mjestu Cousteau održao svoju. Je li to slučajno, vjerojatno je, ali ipak, dogodila se u pravo vrijeme da na najbolji mogući način te zajedno s premijerom filma 'Odisej' možemo obilježiti godišnjicu posjeta vjerojatno najpoznatijeg istraživača mora i oceana Splitu.
 
Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić u svom je govoru istaknuo:

Često se događa da brojni strani filmovi snimljeni u Hrvatskoj ili uopće ne dođu u kina ili se tretiraju kao drugorazredni. Htio sam prekinuti taj trend, jer mi se činilo logično da film o Jacquesu Cousteau, sniman na Hvaru, Visu i Biševu, mora svoj kino život započeti u Institutu za oceanografiju i ribarstvo Split, gdje je i sam Jacques Cousteau boravio prije točno 40 godina. Premijera u Zlatnim vratima večeras te sinkrono prikazivanje u 35 nezavisnih kina diljem Hrvatske postavljaju novu paradigmu pristupa plasmanu i promociji stranih filmova snimanih u Hrvatskoj koji su time postali dio i hrvatske kulturne baštine.
 
Važnost i tradiciju kulturne suradnje Francuske i Hrvatske, koja se najviše vidi na polju kinematografije i arheologije, pozdravila je i Charlotte Nicollet, počasna konzulica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, dok su se dr. Stjepan Jukić, umirovljeni djelatnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split te bivši počasni konzul Francuske Republike Gerard Denegri prisjetili Cousteauovog posjeta. Oboje su bili domaćini slavnom znanstveniku koji je tijekom studenog 1977. ispitivao vode oko Kornata, u Bračkom kanalu te južno od Mljeta i oko Dubrovnika, u sklopu širih ispitivanja stupnja zagađenosti Sredozemnog mora u kojem su sudjelovale sve sredozemne zemlje.
 
Članica Upravnog odbora Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača Snježana Kuzmanić osvrnula se na 3 godine postojanja Kino mreže te pozvala sve da prisustvuju svečanoj premijeri filma Odisej koja će se održati večeras u 20 sati u Kinoteci Zlatna vrata.
 
Inače, Odisej se u Hrvatskoj snimao u rujnu 2015. godine i to na Hvaru (Hvar, Starigrad, Jelsa, uvala Jagodna, Pakleni otoci), Visu i Biševu koji su 'glumili' jug Francuske, gdje je Cousteau obavio svoje prve zarone. Na filmu je bilo angažirano dvije trećine hrvatskih filmskih djelatnika, među kojima su i voditelji sektora poput scenografa Ivice Trpčića, kostimografkinje Nikoline Kostanjšek, slikarice maske Tine Jesenković, direktora filma Jurice Estera i dr. Odisej se u Hrvatskoj realizirao kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, a filmska je ekipa za 14 dana snimanja potrošila oko milijun eura (7,4 milijuna kuna) te ostvarila pravo na 20% povrata utrošenih sredstava.

Za produkciju je bio zadužen Fidélité Films/Pan-Européenne, dok produkciju u Hrvatskoj servisira MP Filmska produkcija. Osim u Hrvatskoj film se snimao i  u Južnoafričkoj Republici te na Antarktiku.

 


Reci što misliš!