Kultura

hnk zadar

Očekuju nas dvije izvedbe predstave "Specijalna potreba" u studenom

Očekuju nas dvije izvedbe predstave

Nakon premijere i rasprodanih izvedbi u listopadu, slijede još dvije izvedbe Specijalne potrebe, 16. i 17. studenog.

Dramska radionica HNK Zadar pripremila je predstavu, pod vodstvom Žane Bumber koja je dramatizirala i adaptirala roman Zadranke Lade Vukić „Specijalna potreba.“

Taj je roman inače prošlogodišnji laureat nagrade VBZ-a za najbolji domaći roman. Priča je to o hendikepiranom dječaku koji se na svakom koraku, osobito u školi, susreće s nerazumijevanjem i nedostatkom empatije.

SPECIJALNA POTREBA je roman koji afirmira ono nešto autentično ljudsko u nama. Hrabar i potresan tekst koji je tako napisan da čitajući ga, postajemo bolji ljudi."

Glumačka radionica HNK Zadar: Leon Cerić, Daniela Bjelanović, Mimi Zadarski, Danijela Berišić Antić, Filip Panza i Ante Dujić.
 
"Volim knjige kroz koje progovara dijete. Zato što djeca vide srcem, a ne očima. Emil Vidić je protagonist ovog hrabro i plemenito napisanog romana. Iako je još mali dječak, od svega 10 godina, on ima veliko srce. On je dijete s posebnim potrebama. Ima selektivni mutizam (poremecaj govorne komunikacije) i hendikep s nogom...ali ima i čudesan sluh.

Čuje sve ono što "normalni ljudi" ne čuju. Čuje i ono što ne želi čuti. Čuje kad netko laže ili kad je žena trudna. Čuje gluhoću svijeta koji ga okružuje. Zbog toga je drugačiji i zbog toga mu okolina nije sklona. Živi sam s majkom u unajmljenom stanu u "nekom gradu" u Dalmaciji. Živi tu negdje među nama i ima specijalnu potrebu za ljubavlju. Kao i svi mi. Zar ne?

Predstava se bavi poticanjem razumijevanja i empatije prema drugačijima, osobama s invaliditetom i starijim osobama koje su prepuštene same sebi.

Progovaramo o temama obiteljskog nasilja, nemogucnosti zaposlenja, uniformiranog školstva i samohranog roditeljstva u svrhu senzibiliziranosti i edukacije. V

elika nam je želja potaknuti ljubav prema čitanju, posebno kod djece."
Žana Bumber

Ulaznice po cijeni od 30,00 kuna  su u prodaji na blagajni HNK  Zadar ( 11-13 sati, 18-20 sati) .

 


Reci što misliš!