Kultura

ne propustite

Ples u Kneževoj donosi Tango večer milonge

Ples u Kneževoj donosi Tango večer milonge

U sklopu niza događanja u Kneževoj palači u organizaciji Koncertnog ureda Zadar, među kojima je i Ples u Kneževoj, održava se Tango večer milonge!

Ples u Kneževoj do kraja godine donosi tri plesne večeri: Tango milonge 17. studenog i 15. prosinca te salsa večer 23. prosinca s početkom u 20 sati.

Tango je ples nastao u Južnoj Americi u 18. stoljeću kombinacijom elemenata crnačkoga plesa i španjolske melodike.

Korijene vuče iz Španjolske ili Maroka, a značenje samog imena je nejasno. Pretpostavlja se da znači bubanj, grupni ples crnaca, zabavu ili ples u paru. Prema nekim teorijama, ime je posuđeno iz afro-kubanske riječi «tangana» ili «tambor». Na Kubi i u Brazilu izraz se pojavio početkom 19. stoljeća, a označavao je solo ples kojeg su izvodile žene.

Tek kasnije se počeo izvoditi u paru. Rodno mjesto pravoga tanga je na zapadnoj obali La Plate, u Buenos Airesu, i zato tango imenujemo «Argentinski tango». Priča tanga započinje s argentinskim gauchosima koji su odlazili u pune noćne klubove i molili lokalne djevojke za ples.

Budući da se nisu tuširali, djevojke su kružile oko njih zabacujući glave unazad. Kako su gauchosi stalno jahali, pri čemu su koljena u savijenom položaju, taj položaj nogu su prenijeli i na ples.

U argentinskom tangu se pokazuju suprotnosti muško-žensko, čvrsto-mekano, grubo-sentimentalno.

Zbog svog erotičnog karakterizma je bio godinama zabranjen. 

Milonga je naziv za plesnu večer, gdje se pleše tango. Pored toga, milonga je naziv i za tango kompozicije u 2/4 taktu, dinamične i veselog karaktera.

Cijene ulaznice: 20 kuna
 


Reci što misliš!