Kultura

uz otvorenje "interpretacija"

Marija Šarić Ban zalaže se za osnivanje muzejskoga odjela za scenografiju, kostimografiju, lutke, i odijeva­nje

Marija Šarić Ban zalaže se za osnivanje muzejskoga odjela za scenografiju, kostimografiju, lutke, i odijeva­nje

Otvorenje izložbe Interpretacije- istraživanje sinergije kazališnog kostima i scenskog prostora u galerijskom prostoru autorice Marije Šarić Ban održati će se u ponedjeljak 20. studenog u 12 sati u izložbenim dvoranama Kneževe palače.

Izložbu će otvoriti Zadarski plesni ansambl performansom, izvođenjem sekvenci iz predstave Kako je Potjeh tražio istinu. 

Izložba je realizirana u sklopu proslave Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana u suradnji autorice Marije Šarić Ban i Narodnog muzeja Zadar u prostoru Kneževe palače.

Suradnja se temelji na organiziranju zajedničkih izložbi, pedagoškoj edukaciji, posudbi građe, popuni fundusa nacionalne baštine i kulture.

Ovom izložbom nastavlja se iniciranje formiranja muzejskoga odjela za scenografiju, kostimografiju, lutke, tekstil, modu i odijeva­nje u Narodnom muzeju Zadar, Zadarskoj županiji i Gradu Zadru.

Ovom izložbom  autorica istražuje i dokumentira, izlaže i educira na području suvremene likovne i kazališne umjetnosti.

Sve više svjedočimo iznimnom interesu za otkrivanje, dokumentiranje i organiziranje materijala, što zauzima posebno mjesto u istraživanju u suvremenim umjetnostima, kako likovnim tako i izvedbenim, te dovodi do formiranja novo-starih, inovativnih formi i potrebe za arhiviranjem i formiranjem fundusa.

Takvim koncepcijama izložbi i projektima otvaraju se pitanja: kako umjetnici izdvajaju sadržaje, medije i teme, što se dešava s nositeljima vizualnog identiteta kazališnih predstava, scenografijom i kostimografijom kad predstava nije više na životu, da li su to samo izgubljeni predmeti, skice u fundusima ili mogu nastaviti život u izmijenjenim prostorima i funkcijama, u kojem su odnosu arhivi, fundusi, sjećanja i pamćenja, stvaramo li na taj način paralelne povijesti umjetnosti, paralelne svjetove?

Jesu li arhivi tek pomoćno sredstvo arheologije znanja, te na koji način u galerijskom, muzeološkom, umjetničkom i scensko-izvedbenom kontekstu rekonstruiraju izrečeno ili zaboravljeno?

Izložba je otvorena do 28. studenog 2017. godine.


Reci što misliš!