Kultura

uz izložbu originalnih rukopisa

Počinju Dani Augusta Šenoe

Počinju Dani Augusta Šenoe
PIXSELL

U povodu obilježavanja datuma rođenja Augusta Šenoe 14. studenoga, te njegove smrti 13. studenoga, Kuća Šenoa u Zagrebu ponovo organizira manifestaciju Dani Augusta Šenoe čiji je središnji dio ove godine izložba originalnih rukopisa najutjecajnijeg i najplodnijeg hrvatskog pisca 19. stoljeća koji su se u njegovoj obitelji čuvali 130 godina

Izložba rukopisa Augusta Šenoe otvara se 14. studenog u povodu njegova 179. rođendana, a omogućit će posjetiteljima Kuće Šenoa u Ulici Ive Mallina 27 u Zagrebu uvid u život jednog od najvećih hrvatskih književnika kroz originalne rukopise kojima je stvarao neka od svojih najpoznatijih književnih ostvarenja, stoji u najavi.

Tijekom manifestacije uslijedit će mnogo zanimljivih događanja kojima će se obilježiti razdoblje od Šenoina rođendana 14. studenoga 1838. do datuma njegove smrti 13. prosinca 1881.

Program uključuje predavanja, koncerte i druga događanja posvećena sjećanju na pisca smatranim istinskim tvorcem moderne hrvatske književnosti.

Predavanje na temu "August Šenoa i Česi" održat će predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, o svim licima Augusta Šenoe govorit će književni povjesničar Vinko Brešić a o temi "August Šenoa i glagoljica" predavanje će održati Darko Žubrinić.

U sklopu programa Dana Augusta Šenoe bit će upriličeni i "Kameni svatovi", lutkarsko uprizorenje poznate Šenoine povjestice u originalnom lutkarskom kazalištu iz obiteljske ostavštine.

Studenti Muzičke akademije u Zagrebu održat će koncert "Milozvuk za Augusta Šenou", a kao još jednu zanimljivost organizatori najavljuju program pod nazivom "Pričamo priču o Zlatarovu zlatu", u kojemu će ljubavna radnja prvog hrvatskog povijesnog romana biti prepričana "na poseban način".

Također će biti upriličen razgled grada Zagreba "putevima Augusta Šenoe" uz stručno vodstvo, pod nazivom "Ja sam zagrebački sin", a sve će zaključiti Večer Matice hrvatske u Kući Šenoa 13. prosinca, s programom posvećenom Šenoi, pod nazivom "Hommage Augustu Šenoi".

Kuća Šenoa sinonim je za kulturnu baštinu koju su stvorili članovi obitelji Šenoa kroz četiri generacije, tijekom 182 godina života u Zagrebu. Istodobno je to prostor u kojem se nalazi njihova ostavština, u obiteljskoj kući na adresi Mallinova 27.

Ulaz na sva događanja je besplatan.


Reci što misliš!