Kultura

U ORGANIZACIJI ZADARSKE NADBISKUPIJE I SVEUČILIŠTA U ZADRU

Bogat program manifestacije "Krševanovi dani kršćanske kulture"

Bogat program manifestacije

Manifestacija ‘Krševanovi dani kršćanske kulture’ se od 2014. g. održava četvrtu godinu u nizu. Manifestaciju organiziraju Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru

Donosimo kompletan program:

1. Trodnevnu duhovnu obnovu od četvrtka 16. do subote 18. studenog u katedrali sv. Stošije u Zadru vodi dr. fra Darko Tepert, svakog dana s početkom u 18,00 sati. Obnovu organiziraju Teološko-katehetski odjel Sveučilišta u Zadru i katedralna župa sv. Stošije.

2. 'O nazočnosti kapucina u Zadru od 18. do 20. st.' tema je izlaganja dr. don Zdenka Dundovića koje će održati u četvrtak 16. studenog u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević' u Zadru s početkom u 19,00 sati. Dr. Dundović je predsjednik Društva za povjesnicu Zadarske nadbiskupije 'Zmajević'. U tom izlaganju sabire niz dosad javnosti nepoznatih podataka o djelovanju kapucinske redovničke zajednice u Zadru, među kojima se osobito ističe sv. Leopold Bogdan Mandić. Do mnogih zanimljivih činjenica i saznanja koje su vrijedan doprinos hrvatskoj crkvenoj povijesti, dr. Dundović je došao temeljem istraživanja arhiva u Hrvatskoj i Italiji.

3. 'Biblija nije udžbenik astronomije, a zemlja nije ravna ploča' naziv je stručnog izlaganja koje će u srijedu 22. studenog u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa 'Zmajević' u Zadru s početkom u 19,30 sati održati geograf prof. dr. Josip Faričić, prodekan Sveučilišta u Zadru.

4. 'Crkve u staroj jezgri grada Zadra – otete zaboravu' naziv je izložbe učenika Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar koja će se u dvorani te škole održati i biti dostupna građanima na razgledavanje od srijede 22. do ponedjeljka 27. studenog. Izložba predstavlja osam u potpunosti nestalih crkava koje su se nekad nalazile u staroj jezgri grada Zadra na poluotoku. Nastala je kao rezultat  istraživačkog projekta koji je realiziran uspješnom suradnjom Arheološkog muzeja Zadar, Klasične gimnazije Ivana Pavla II. i studenata Odjela za povijest umjetnosti sa Sveučilišta u Zadru.

Koordinatorice projekta i autorice kataloga izložbe su Marina Maruna, viša knjižničarka Arheološkog muzeja Zadar, Željka Kucelin, muzejska pedagoginja Arheološkog muzeja Zadar i prof. Elvira Katić, knjižničarka Klasične Gimnazije Ivana Pavla II.

5. Blagdan sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra čiji se lik nalazi na zastavi i grbu gradske uprave, slavi se u petak 24. studenog. Svečano koncelebrirano slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Na tom se slavlju kada je izložen i relikvijar sv. Krševana, uz gradonačelnika Grada Zadra sa suradnicima, na osobiti način okupe i vjeroučitelji Zadarske nadbiskupije jer je sv. Krševan bio kateheta sv. Stošije. Stoga se njegovom zagovoru povjerava rad vjeroučitelja u zadarskoj mjesnoj Crkvi. 

Uoči blagdana, u četvrtak 23. studenog, u katedrali sv. Stošije u Zadru u 18,00 sati Svečanu Večernju u katedrali sv. Stošije predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 
Nakon Svečane Večernje, u katedrali sv. Stošije Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo. Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića, u 19,00 sati će održati svečani koncert kojim će se proslaviti i blagdan sv. Cecilije, zaštitnice pjevača. 

Svi navedeni događaji održavaju se u sklopu manifestacije ‘Krševanovi dani kršćanske kulture’ koja se od 2014. g. održava četvrtu godinu u nizu. Manifestaciju organiziraju Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru. 

U sklopu manifestacije u studenom i prosincu će se održati još predavanja, crkvenih, znanstvenih i kulturnih događaja s ciljem promicanja kršćanskih vrijednosti i stvaralaštva, u prilog općem dobru društva.  


Reci što misliš!