Kultura

Mađarski virtuoz koji je pokorio youtube

Klavirska svjetska senzacija Peter Bence iduće godine u Zagrebu

Klavirska svjetska senzacija Peter Bence iduće godine u Zagrebu

Mađarski klavirski virtuoz Peter Bence, koji je osvojio Internet svojim aranžmanima hitova Michaela Jacksona, Queena i Sie, prikupivši dosad više od 200 milijuna pregleda, po prvi će puta iduće godine posjetiti Hrvatsku, gdje će u Koncertoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 2. lipnja 2018. izvesti koncert najavljen kao pijanistički spektakl za pamćenje.

Kako se ističe u najavi, pijanist, skladatelj i producent Peter Bence Internet je osvojio obradama pjesama Michaela Jacksona, grupe Qeen i planetarno poznate Sie, kao i nezaobilazne pjesme Despacito, prikupivši više od 200 milijuna pregleda.

Od klasične do filmske glazbe, od rocka do popa, od Bacha do Beatlesa, glazbenik koji kaže da inspiraciju crpi iz svog omiljenog hobija - kuhanja, svojom energičnom i ekspresivnom izvedbom ruši sve barijere između klasične i moderne glazbe.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, u razdoblju između siječnja 2012. i ožujka 2017. bio je svjetski rekorder po broju odsviranih klavirskih nota u minuti (765). Intenzivnim načinom sviranja i postavljanjem klavira na potpuno novu razinu, inspiracija je i mladim i starijim generacijama, kao i svim ljubiteljima glazbe diljem svijeta.

Svjetski klavirski fenomen, Peter je svoj glazbeni put započeo kad je imao samo dvije godine, svirajući po sluhu, na djedovu klavru, melodije iz svojih omiljenih crtića. Sa sedam je godina napisao svoju prvu kompoziciju, inspiriranu Mozartom i Chopinom, a već s 11 godina objavio i prvi solo album.

U tinejdžerskim godinama počeo je pokazivati velik interes za područje filmske glazbe, posebice za glazbu Johna Williamsa, koji mu je otvorio sasvim novi svijet u kojem će se na kraju i sam pronaći.

Izvanredno glazbeno obrazovan, Bence je nakon osnovne glazbene škole nastavio obrazovanje na Berklee College of Music u Bostonu. No, najveći utjecaj na njega je imala glazba Michaela Jacksona - kada je 2015. godine stavio na YouTube svoju prvu obradu Jacksonove pjesme "Bad", u samo nekoliko je dana prikupio 10 milijuna pregleda.

U prošloj je godini odvirao 20 koncerata na četiri kontinenta, uključujući i nastup na otvorenju glazbenog festivala BBC PROM u Londonu, pred 50 tisuća gledatelja.

Nakon što je osvojio društvene mreže i sve ljubitelje vrhunske glazbe, taj će talentirani Mađar po prvi puta iduće godine doći u Hrvatsku i ispuniti KD Lisinski gromoglasnim i impresivnim zvucima svoga klavira, stoji u najavi.

"Senzacija tog mladog pijanista leži u vrhunskoj klavirskoj tehnici, nevjerojatnom talentu i skromnosti. Ponosni smo što će Peter Bence svoj koncert održati upravo u Zagrebu u KD Vatroslava Lisinskog 2. lipnja 2018., kada će ljubiteljima kvalitetne glazbe pokazati kako se svira klavir i izuti ih iz cipela", poručuju organizatori.

Ulaznice u prodaju kreću od petka 17. studenog putem www.ulaznice.hr i www.eventim.hr, na blagajni KD Vatroslava Lisinskog te svim prodajim mjestima Eventima.


Reci što misliš!