Kultura

kako je potjeh tražio istinu

Najizvođenija predstava Zadarskog plesnog ansambla ove nedjelje u Kazalištu lutaka

Najizvođenija predstava Zadarskog plesnog ansambla ove nedjelje u Kazalištu lutaka
Kristina Kajić

Najizvođenija predstava Zadarskog plesnog ansambla "Kako je Potjeh tražio istinu", bit će izvedena u nedjelju 19. studenog u 11 sati na pozornici Kazališta lutaka Zadar.

Kako je Potjeh tražio istinu, redateljice i kostimografkinje Marije Šarić Ban i koreografkinje Sanje Petrovski, scensko je djelo koje je na repertoaru Zadarskog plesnog ansambla punih dvanaest godina.

Kroz nju su prošle generacije mladih Zadrana kojima su sam čin stvaranja i repertoarne izvedbe ostavile neizbrisiv trag odražavajući se na njihovu profesionalnu orjentaciju i  kulturološku razinu sagledavanja ne samo zadarskog, već Hrvatskog i europskog umjetničkog miljea. 

Dramsko - plesna predstava inspirirana je književnim djelom i umjetničkom ostavštinom naše najutjecajnije i svjetski priznate dječje spisateljice Ivane Brlić - Mažuranić.  Priča sadrži mitološke motive i mudrosti običnoga svijeta, inspirirane slavenskom mitologijom. U njoj se isprepliću fantastična i nestvarna bića sa životima stvarnih likova i utjelovljuju temeljne ljudske moralne osobine: vjernost, ljubav i dobrotu, ali i nestalnosti i slabosti. Poruka je jasna, bezvremenska: unutarnja ljepota važnija je i snažnija od izvanjske, ljubav ustrajnija od površne zavodljivosti, dobro jače od zla, djela moćnija od riječi.  

Predstava je ujedno i segment doktorskog rada Marije Šarić Ban na temu Kostim kao scenografija. Njeni bogati i slikoviti kostimi, raskošna i autentična glazba Mojmira Novakovića inspirirana slavenskom mitologijom, uigran i razigran brojan plesni ansambl pod vodstvom Sanje Petrovski, tvore ovu predstavu cjelovitim kazališnim činom vrlo gledljivim za sve uzraste.

 

 


Reci što misliš!