Kultura

zadarski znanstvenik

Predstavljena knjiga Tihomila Maštrovića "Kroatološki ogledi"

Predstavljena knjiga Tihomila Maštrovića

Knjiga znanstvenoga savjetnika Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Tihomila Maštrovića "Kroatološki ogledi" predstavljena je u ponedjeljak u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma u Zagrebu.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je kako je Maštrovićevim radom hrvatski jezik 2008. godine priznat i u međunarodnoj bibliotečnoj klasifikaciji. Neki od radova u ovoj knjizi posvećeni književnim opusima hrvatskih književnika Milana Begovića, Ante Tresića Pavičića, Nike Andrijaševića te austrijske književnice hrvatskoga podrijetla Paule von Preradović, napomenuo je dodavši kako maštrvoić objavljuje i priloge vezane uz sudbinu hrvatske knjige.

Akademik Mislav Ježić istaknuo je kako su u knjizi radovi vezani uz književnoznanstveni projekt "Hrvatski književni povjesničari" te dodao da su u njoj prilozi o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom, Ivi Frangešu, Antunu Barcu i Đuri Šurminu.

Napomenuo je i kako su tu radovi u kojima se komentira međunarodno priznanje hrvatskoga jezika ostvareno 2008. godine.

Po Ježićevim riječima neke od tema obrađene su komparativno kroatističkim postupcima pa ih valja smatrati kroatološkim prilozima. 

To je na tragu autorovih stvaralačkih postupaka prethodno iznesenih u njegovim knjigama "Nad jabukama vile Hrvatice" i "Neukrotivo svoji", napomenuo je Ježić dodavši kako kroatistički eseji i rasprave u pristupu temama filološke, književnopovijesne i književnokritičke naravi. 

Književna povjesničarka Hrvojka Mihanović Salopek podsjetila je kako je većina priloga u knjizi napisana nakon znanstvenih skupova, na kojima su ovdje uvršteni radovi najprije usmeno priopćeni i potom u odgovarajućoj znanstvenoj smotri objavljeni.

Zato su ti tekstovi, istaknula je, do ovog izdanja bili razasuti po znanstvenim zbornicima i časopisima.

Napomenula je i kako su neki od radova posvećeni književnim opusima hrvatskih književnika, ali i prilozi o Novigradu i novigradskom kraju u prirodoslovnom putopisu Spiridiona Brusine te o znanstvenim interesima Vjekoslava Maštrovića u svjetlu njegove bibliografije te časopisu Hrvatsko-češkog društva.

U knjizi "Kroatološke studije" (299 str.) objavljeno je sedamanest studija, a knjigu je objavio nakladnik Leykam international.

Tihomil Maštrović se rođen 1952. u Zadru. Autor je više knjiga, među kojima i knjige "Nad jabukama vile Hrvatice".


Reci što misliš!