Kultura

Fotografije dokumentacijskog odjela

U Arheološkom muzeju predstavljen pravi arhivski dragulj

U Arheološkom muzeju predstavljen pravi arhivski dragulj

U Arheološkom muzeju danas je predstavljen kataloga Roberta Maršića „Fotografije dokumentacijskog odjela Arheološkog muzeja Zadar". Katalog donosi izbor od 174 fotografije snimljene na arheološkim terenima sjeverne Dalmacije tijekom druge polovice 20. stoljeća.

Najviše je zastupljen grad Zadar, posebno arheološka istraživanja provedena tijekom poslijeratne obnove, slijede zatim Nin i izdvojena mjesta Ravnih kotara.

Već davno smo htjeli tu građu predstaviti javnosti, kazao je za Radio Zadar autor Robert Maršić:  

''Ona je godinama bila zatvorena u ormarima i budući da smo je digitalizirali mogli smo ih sad pretraživati mnogo brže nego prije, jer prije je bilo traženje po fotografijama, razvijanje i tako dalje. Sada popisom fotografija i digitaliziranjem možemo naći za tren ono što tražimo i s tim imamo veći broj korisnika i dostupnost javnosti.''

Katalog je predstavila doc. dr. sc. Antonija Mlikota sa zadarskog sveučilišta. Za nju nema sumnje da je riječ o jednom od arhivskih dragulja cijelog zadarskog okruženja. 

"Arhiv fotodokumentacije zadarskog Arheološkog muzeja sadrži cijelu povijest Zadra, a isto tako i povijest okolice. I ono što je meni bilo zanimljivo je da kroz sačuvane fotografije zaista možete naučiti jako puno i dobiti odgovore na neke nedoumice koje ste imali oko izgradnje Zadra, oko nalaza koji su pronađeni, ali na žalost nisu sačuvani, tako da je to zaista vrijedna i velika dokumentacija."

Katalog je predstavljen u povodu obilježavanja Dana grada Zadra, a program se nastavlja u petak, otvaranjem izložbe „Izdanja zadarskih tiskara u fondu Knjižnice Arheološkog muzeja Zadar".


Reci što misliš!