Kultura

večer plesne minijature

Zadarska plesna scena - duh inovativnosti i istraživačkog pristupa!

Zadarska plesna scena - duh inovativnosti i istraživačkog pristupa!

Koncertna dvorana nije mogla primiti sve zainteresirane gledatelje koji su došli podržati plesače i plesne umjetnike koji djeluju na zadarskoj plesnoj sceni.

Sinoć je u Kneževoj palači održana četvrta po redu Večar plesne minijature pod pokroviteljstvom Grada Zadra, a u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla.

Koproducenti su bili Kneževa palača i Koncertni ured Zadar.

Koncertna dvorana nije mogla primiti sve zainteresirane gledatelje koji su došli podržati plesače i plesne umjetnike koji djeluju na zadarskoj plesnoj sceni.

Sinoć je u Kneževoj palači održana četvrta po redu Večar plesne minijature pod pokroviteljstvom Grada Zadra, a u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla. Večer plesne minijature u Kneževoj palači

Program je započeo u predvorju gdje je voditeljica Josipa Štulić pozdravila prisutne „putnike na letu 417 za destinaciju Večer plesne minijature“, a potom je voditeljica projekta Sanja Petrovski  pozdravila prisutne i najavila sudionike.

Zadarski plesni ansambl je na ulazu u palaču izveo Seasons march kao posvetu velikoj plesnoj umjetnici Pini Bausch. Polaznice Srednje škole suvremenog plesa u atriju palače izvele su Kompoziciju No.3 sastavljenu od malih koreografskih formi koje su same osmislile. Zatim je jedan dio publike predvođen stjuardesama sa leta 417 u dvorani  Ifigenija pogledao pravu malu plesnu poslasticu, djelo u nastajanju Translacija grupe Zalet autorica Ive Burčul i Lucije Mikas koje su na taj način  najavile svoju narednu premijeru.

U Koncertnoj dvorani braće Bersa program je započela vrlo sugestivno Patricia Gospić s minjiaturom Izazov realnosti , premijerno izvedenu kao solo na ovogodišnjem izdanju festivala suvremenog plesa Monoplay. Zatim je nastupila grupa Collective s dvije strastvene i zrele plesne točke u koreografiji Natali Radelić, a potom se baletna udruga Pirueta predstavila s estetski dotjeranim plesnim uradkom Gudala na blazbu J. S. Bacha.

Prave ovacije je doživila kazališna družina Drama plus koju vodi Vinko Radovčić. Njih dvadesetak na sceni vrlo ekspresivno su prenjeli publici svoje viđenje Ranjenog genijalca po tekstualnom predlošku Tennessee Wiliamsa.

Na kraju je plesna udruga koja se bavi urbanim plesovima In Flux u koreografiji Suzane Đerđa izvela duhovitu minijaturu Freaky.

Nakon što su voditeljice i stjuardese podijelile zahvalnice, publika se preselila u multimedijalnu dvoranu gdje je održan video i audio performans Hommage Ante Perković autora Petre Hraščanec, Sunčice Sodar i Nenada Sinkauza.  

Tekst Ljubice Letinić u sjećanje na zadarskog umjetnika, novinara, glazbenika i tekstopisca, pročitao je Juraj Aras.

Zbog specifičnosti  prostora korištenih za plesne performanse i izvedbe, na sinoćnoj Večeri plesne minijature kod izvođača i publike, mogao se jasno primjetiti otklon od dominantnig koncepcija, inovativnost i istraživački pristup. Svojom angažiranošću performeri,  plesači, koreografi i organizatori,  potvrdili su ozbiljnost shvaćanja profesije koju nastoje profesionalizirati na ovim prostorima.

 


Reci što misliš!