Kultura

projekt muzeja grada beča

U Beču otvoren Beethovenov muzej

U Beču otvoren Beethovenov muzej

Muzej Ludwiga van Beethovena (Beethoven Museum) u bečkom devetnaestom okrugu, koji daje sveobuhvatan uvid u život i djelo slavnoga njemačkog skladatelja, otvoren je za struku, a od subote će biti otvoren za javnost, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare Matti Bunzl ravnatelj Muzeja grada Beča, u čijem je sastavu novi muzej.

"Ovo je jedan o velikih projekata Muzeja grada Beča, napravljen sa srcem u suradnji s mnogim partnerima, a za sve nas bio je golemi izazov", rekao je Bunzl.

Dodao je da su život i djelo Ludwiga van Beethovena nerazdvojeno povezani s Bečom, kamo je došao 1787. studirati i učiti glazbu kod Mozarta, ali se nakon samo dva tjedna vratio u Bonn, jer mu je majka bila na samrti. Pet godina poslije vratio se u Beč gdje je stvorio najvažnija remek djela i gdje je ostao do smrti.

"Novi muzej nudi svojevrsnu sintezu glazbe i osobnih predmeta glazbenog genija, te rasvjetljava njegov život i djelo s najnovijega znanstvenog stajališta", rekla je kustosica Liza Noggler-Guertel ocijenivši ga kao novu atrakciju Beča.

Muzej na izložbenoj površini od 250 četvornih metara obuhvaća zbirku rukopisa, instrumenata i klavir na kojem je Beethoven svirao, nekoliko njegovih bista, knjige, fotografije, namještaj, umjetničke slike, originalna pisma, konverzacijsku bilježnicu pomoću koje se sporazumijevao kada je potpuno oglušio te faksimil "Testamenta iz Heiligenstadta" te druge predmete koji su pripadali glasovitom skladatelju 19. stoljeća.

Postava izložbe podijeljena je u šest cjelina: Dolazak - opisuje povijest kuće, Oporavak, Komponiranje - iz duše napisano, Izvedbe , Zarada i Posljedni tjedni glasovitog skladatelja.

"Beethoven je stanovao na mnogim adresama u Beču gdje se nalaze spomen ploče, tek 200 godina poslije smrti dobiva muzej u kući u koju se 1802. povukao u osamu, kada je sve slabije čuo, a i zbog nesretne ljubavi prema 20 godina mlađoj učenici klavira Giulietti Giucciardi, kojoj je posvetio Mjesečevu sonatu" rekao je znanstveni kustos izložbe William Kindermann.


Reci što misliš!