Kultura

jučer u gradskoj loži

Održana promocija knjige "Otočni ribari" Ante Jaše

Održana promocija knjige

Promocija knjige Otočni ribari, Ante Jaše održana je u Gradskoj loži u Zadru 23. 11. 2017. godine.

Promocija knjige Otočni ribari, Ante Jaše održana je u Gradskoj loži u Zadru 23. 11. 2017. godine.

U knjizi „Otočni ribari“ autora Ante Jaše predstavljen je ciklus od 38 fotografija. Ciklus je podijeljen u tri dijela: mreže koje vidimo na brodovima, ribari u pripremi mreža i ribolovu, te brodovi u plovidbi i ribolovu. Ante Jaša, majstor fotografije i publicist, rođen 1951. godine. Izlagao na 328 izložaba i dobio je 55 nagrada i priznanja, a ističu se: Artist i Ekscelencija fotografije – EFIAP. Fotografije su mu objavljene u 43 knjiga.

Na početku prikaza knjige govorio je Vladimir Alavanja prof., o autorima tekstova u knjizi, te o lektorici Mariji Rušev prof. i prevoditelju tekstova na engleski Emilu Šprljan prof.

O fotografskom ciklusu tekst doc. dr. sc. Marije Tonković pročitala je Vesna Benić kantautorica. Zatim je kustosica Narodnog muzeja Zadar dr. sc. Jasenka Lulić-Štorić pročitala svoj tekst uz dodatak da bi trebalo objaviti opširniju knjigu fotografija o kulturnom naslijeđu zavičaja koje je snimio Ante Jaša. Kulturmo umjetničko društvo Kukljica s napjevima o ribarima i moru sudjelovalo je u programu.

Autor fotografija Ante Jaša zahvalio je svima suradnicima u ovoj knjizi poimenično i ribarima koju su pokazali strpljivost prigodom snimanja, te naglasio njihovu povezanost s morem, zavičajem i Zadrom s kojim žive, rade i donose ribu.


Reci što misliš!