Kultura

hrvatski filmaši

Alfi Une Gunjak na Torino Film Labu dodijeljeno 50 tisuća eura

Alfi Une Gunjak na Torino Film Labu dodijeljeno 50 tisuća eura

Una Gunjak je autorica višestruko nagrađivane Kokoške koja je nastala u njemačko-hrvatskoj koprodukciji za koju je, među ostalim, dobila i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film 2014. godine.

Alfu je počela razvijati 2015. godine na rezidenciji Cinéfondation, a projekt je podržan i od strane Deska Kreativne Europe – Potprograma MEDIA te Filmskog fonda Sarajevo grad filma. 

Una Gunjak je 2008. diplomirala filmske studije pri Sveučilištu u Torinu, a 2010. magistrirala je montažu na prestižnoj National Film and Television School u Londonu gdje trenutno živi i radi kao montažerka i redateljica igranih i dokumentarnih filmova te reklama. Kokoška joj je bila prvi profesionalni autorski projekt.

Svrha produkcijske nagrade Torino Film Lab Meetinga koju dodjeljuje međunarodni žiri je potpora završavanju filma, a novčana nagrada od 50.000 eura dodjeljuje se nakon ocjenjivanja scenarija, budžeta, financijskog i produkcijskog plana i javnog prezentiranja projekta.

Žiri se također osobno sastaje s redateljem i producentom filma. Mijenja se svake godine, a ovogodišnji članovi bili su Laura Milani (predsjednica žirija, Italija), ravnateljica Nacionalnog muzeja kina u Turinu (Museo Nazionale del Cinema); redatelj Karim Aïnouz (Brazil); filmašica i umjetnica Tala Hadid(Maroko/Irak); redateljica i scenaristica Anna Rose Holmer (SAD) te producent Georges Schoucair (Libanon). 

Uz Alfu, druga ravnopavna nagrada (u iznosu od 50.000 eura) otišla je filmu Sole (Italija, Francuska, Poljska) u režiji Carla Sironija. 

Dodajmo i kako je u modulu ScriptLab sudjelovao projekt Črna mati zemla, adaptacija romana Kristiana Novaka koja nastaje u produkciji Antitalenta iz Hrvatske.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti