Kultura

u Galeriji VN u Zagrebu

Otvorenje izložbe Siniše Labrovića "Sancta Ossa"

Otvorenje izložbe Siniše Labrovića

Otvorenje izložbe Siniše Labrovića "Sancta Ossa" bit će upriličeno u utorak 5. prosinca u 19 sati u Galeriji VN u Zagrebu.

Činjenica je da istu “stvarnost” doživljavamo na različite načine. Deleuze smatra da bi koncept istine i realnog trebalo proširiti s konceptom zanimljivog, jer nije svaka istina zanimljiva. I iako se radi o nečem aktualnom to ne znači istovremeno da se radi o realnom.

Proliferacija milijuna raznih informacija izrečenih na tisuće načina kroz mnoštvo kanala, koji omogućuju reprodukciju kakvu Walter Benjamin nije mogao ni sanjati, a sve u svrhu zamagljivanja onog bitnog od onog nebitnog. Realnosti nam dospijevaju u frakturiranom obliku i vremenski ispresijecanoj sadašnjosti, u vidu ringišpila kozmopolitskih, globalnih imaginarija. Siniša Labrović u svom radu svakako istinu proširuje zanimljivim. Taj se umjetnik bavi neuralgičnim točkama naše svakodnevnice, ali tu svakodnevnicu stilizira i uređuje, pretvara u priču, obogaćuje pjesničkim slikama i prikazuje s puno humora.

Na izložbi Sancta Ossa Labrović se bavi temom putovanja, hodočašća u prenesenom smislu. Putovanje zapravo simbolizira samoistraživanje, osoban rast i razvoj, neizvjesnost i otvaranje mnoštva mogućnosti. Ako se radi o pravom putovanju, nikad ne znamo kakav će ishod biti. Hoćemo li pronaći sreću bilo materijalnu ili duhovnu kojoj stremimo.

U svakom slučaju rezultat putovanja je uvijek identitetska nadogradnja, bez obzira na sve sumnje, opasnosti ili prijetnje, na sve strahove, kontradikcije i laži. Ono što potiče čovjeka na takvo pravo identitetsko putovanje jest svakako trauma, raspad sustava u kojem treba ponovno pronaći krhotine i spojiti ih u cjelinu. Hoće li ta nova realnost biti istinita ili samo rezultat želje, mašte, fikcije nikad nije sasvim jasno. Nova realnost obilježena je nepovjerenjem, nevjericom, paranojom.

Labrovićevo putovanje / hodočašće je veliko kolektivno putovanje i istraživanje ne samo osobnog već i kolektivnog identiteta.

Izložba ostaje otvorena do 18.12. 2017.


Reci što misliš!