Kultura

umjetnik izlaže u gradskoj loži

Mihovil Rismondo: Silba je lipota svita, Silba je stanje duha!

Mihovil Rismondo: Silba je lipota svita, Silba je stanje duha!
Andrina Luić/Naši školji

U Gradskoj loži u Zadru, u utorak, 5. prosinca otvorena je izložba Mihovila Rismonda „Lito na Silbi“, autorova treća izložba na temu Silbe. Izložba je humanitarnog i prodajnog karaktera, a dio prihoda namijenjen je Društvu za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe.

Radove, riječi-slike Rismondo stvara od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća.

Većina radova je konačan oblik dobila posljednjih godina. U tijeku 2016. godine održao je dvije samostalne izložbe. Prvu, sredinom ljeta na Silbi, a drugu potkraj godine u Splitu. 

Rođen je u Splitu 1950. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Splitu, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Cijeli život radio je u propagandi kao koncepcioner i kreator, a nekoliko godina predavao je na Ekonomskom fakultetu u Splitu. 

Na pitanje zašto Silba, autor odgovara zato što na njoj uživa otkad zna za sebe jer je Silba sva „lipota ovog svita“. Silba nije geografska lokacija, ona je stanje duha. 

Oslikati riječ izuzetan je izazov, trajni sukob Racija i Emocije. Unutar strogo zadane forme latinične abecede likovno izraziti racionalno i emocionalno značenje riječi, izazov je koji ga trajno inspirira.

Osim autora, izložbu je predstavio dr. sc. Tonći Šitin koji je kazao kako nas autor uvlači u vizualni identitet Silbe, gotovo metafizički imidž prepoznatljivosti i moguće komunikacije sklada opipljivog i duhovnog koji bi bio svojevrsni zaštitni znak mjesta i njegovih toponima. Nada se da će Mihovil Rismondo širokoj zajednici kolažista donijeti još mnogo novih radova i tako jačati senzibilnost za ovaj novi art medij 21. stoljeća.

U glazbenom dijelu nastupala je Izvorna folklorna skupina otoka Silbe, pišu Naši školji.
 


Reci što misliš!