Kultura

skladatelj, dirigent, osnivač hrvatske opere

U Beču otkrivena spomen ploča skladatelju Ivanu pl. Zajcu

U Beču otkrivena spomen ploča skladatelju Ivanu pl. Zajcu
Hina/ Sendra Poša Đurin

Spomen ploča hrvatskom skladatelju, dirigentu, osnivaču hrvatske opere Ivanu pl. Zajcu otkrivena je u nedjelju na zgradi u drugom bečkom okrugu gdje je od 1868. do 1870. živio i skladao ugledni skladatelj, koji je ostavio upečatljive tragove u hrvatskom i sveukupnom europskom glazbenom svijetu.

Spomen ploča postavljena je u povodu 103 obljetnice smrti Ivana pl. Zajca a u sklopu bilateralnog projekta " Godina kulture Austrija-Hrvatska 2017" .

Zajednički su je postavili Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču i Grad Rijeka.
"Posebno nam je drago da je poznati hrvatski skladatelj, osnivač hrvatske opere Ivan pl. Zajc, koji je u Beču živio od 1862. do 1870.  i stvorio značajan opus opereta i drugih glazbenih djela, dobio spomen ploču  u Beču" rekao je predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva i zastupnik u austrijskom saveznom parlamentu (ÖVP) Nicolaus Berlakovich.

Spomen ploču, na kojoj na njemačkom i hrvatskom jeziku piše "Hrvatski skladatelj, osnivač hrvatske opere Ivan pl.Zajc skladao  je između 1868-1870 na ovoj adresi svoje  opere  i operete" otkrili su Berlakovich i pročelnik odjela uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem grada Rijeke Srđan Škunca."Veze Austrije i Hrvatske kao i Rijeke i Beča su vrlo  bliske,  u Beču riječki velikan hrvatske opere Zajc proveo je rane godine  svog stvaralaštva a bečki umjetnik secesije Gustav Klimt oslikao je strop riječkog HNK" kazao je Škunca.

Na  Zajčev život i rad ( 1832-1914) podsjetio je austrijsko-hrvatski  međunarodno priznati  dirigent i fagotist Milan Turković, koji je rekao kako je Zajec nakon studija u Milanu odbio laskavu ponudu ostati kao  dirigent u znamenitoj milanskoj Scali, vratio se 1855. u rodnu Rijeku u kojoj je ostao do odlaska u Beč.

Premda su tada Bečom vladale melodije Straussa i Suppea, Zajc se ubrzo afirmirao pa su njegova djela poput "Momci na brod" stekla veliku popularnost.

U Beču je tijekom njegova djelovanja uspješno  izvedeno 11 njegovih djela a  napisao je uz ostalo i četrdesetak opereta.


Reci što misliš!