Kultura

Osluhni nutarnje zvono

Glazbeno-plesna božićna čarolija u Sv. Filipu i Jakovu

Glazbeno-plesna božićna čarolija u Sv. Filipu i Jakovu
Facebook

U organizaciji KUD-a Sveti Roko iz Sv. Filip i Jakova i Općine Sv. Filip i Jakov u četvrtak je održan tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert "Osluhni nutarnje zvono"

Osma po redu kulturno-zabavna manifestacija je započela nastupom pomlatka KUD-a Sv. Roko koji su izveli program “Sveta noć“ uz učiteljicu Romanu Raspović, a onda zatim i njihovih mlađih kolega iz dječjeg vrtića Cvit, koji su skupa sa svojim odgajateljicama Anom Zelentov i Kristinom Vidas otpjevali nekoliko božićnih pjesama na engleskom jeziku. Nakon onih najmlađih, na pozornicu su se popela i djeca OŠ Sv. Filip i Jakov , koja su uz mentorstvo učiteljice Marine Vidas i Antonije Baus izvela igrokaz “Zvijezde“.

Program se nastavio seniorskim sastavom KUD-a Sv. Roko koji se predstavio sa kolenadom “Na dobro vam došlo“ i pjesmom “Narodi nam se kralj nebeski“ uz pratnju glazbene voditeljice prof. Marice Tadin. Zaokružena priča o folkloru i bogatoj hrvatskoj tradiciji, nastavila se pjesmama i plesovima otoka Murtera. Izbor pjesama i plesova za ovu koreografiju su iz mediteranskog stila, a kako su nam i pokazali članovi KUD-a Sv. Roko, karakterizira ih i elegancija u pokretu. Plesovi koji su dio ove koreografije su “Na četiri paša“, “Na dva paša“, “Polka pljeskalica“ i “U kolobar“, dok su u sljedećem nastupu izveli “Kaštelansku četvorku“, ples poznatog kaštelanskog koreografa Tončija Tadina. Nošnje KUD –a Sv. Roko su bile izvorne, s posebnim naglaskom na djevojačku nošnju koju je oslikala kontesa Zoe Borelli.

Manifestacija se nastavila nastupom KUD-a “Ante Zaninović“, koji su izveli Plesove Međimurja voditelja i koreografa Tonćija Tadina, uz glazbenu pratnju tamburaškog orkestra kojeg vodi Ivan Radilović. Bogatstvo tradicionalnih narodnih običaja bilo je jedan od snažnih poticaja članovima u pokretanju rada KUD-a „Ante Zaninović“ u Kaštel Kambelovcu, s ciljem njegovanja, čuvanja i prenošenja folklornih običaja, plesova i pjesama, na mlađe naraštaje. Društvo je započelo s radom 2000. godine. Ubrzo nakon toga je utemeljilo pučke pivače, radionicu narodnih nošnji, dječji zbor "Trišnjice“, mandolinski orkestar i folklorni ansambl. Još od osnutka najveća se pozornost posvećuje folklornom ansamblu. Brojnost članova i kvaliteta folklornog ansambla postiže se zahvaljujući nesebičnom radu dvoje voditelja: Tonča Tadina (koreografa i voditelja folklornog ansambla), Marice Tadin (voditeljice dječjeg zbora "Trišnjice“ , pučkih pivača i ženske vokalne skupine), Srećka Rakele (voditelja škole mandoline i gitare, te prvog orkestra), koji su uvježbali koreografije za razna natjecanja, smotre, festivale i gostovanja.U drugom nastupu KUD-a Ante Zaninović, članovi veteranske skupine predstavili su se pjesmama i plesovima grada Trogira.

Koncert se priveo kraju nastupom velikog Đanija Maršana, a zatim i pjevača Marka Škugora, koji je u izvedbi autorskih pjesama i obradama dalmatinskih klasika sve nazočne oduševio svojim glasom. 
Kulturno-umjetničko društvo Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova i razni prijatelji zajedničkim su pjevanjem nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama završili ovaj koncert, te svojim nastupom i organizacijom na najbolji mogući način pokazali svu vrijednost i bogatstvo hrvatske nematerijalne baštine.


Reci što misliš!