Kultura

film Ivana Salaja

Osmi povjerenik u petak, 5. siječnja premijerno na Braču

Osmi povjerenik  u petak, 5. siječnja premijerno na Braču

Ekranizacija jednog od najnagrađivanijih domaćih romana stiže u hrvatska kina, a po prvi puta će se publici predstaviti na otoku Braču

Nakon što nas je Renato Baretić kroz pisanu fikciju godinama vodio na Trećić, ovo čarobno mjesto sada postaje još dostižnije – od 11. siječnja osvanut će na kinoplatnu!

Ekranizacija jednog od najnagrađivanijih domaćih romana stiže u hrvatska kina, a po prvi puta će se publici predstaviti na otoku Braču na kojem je veći dio filma i snimljen – premijera filma Osmi povjerenik tako će se održati u petak, 5. siječnja u 19:00 sati u Kinu Mediteran Supetar.

Više od polovice snimanja filma Osmi povjerenik filmska je ekipa provela na Braču, gotovo cijeli ožujak i početak travnja te još četiri dana u listopadu 2016. godine. Selo Škrip tako je za potrebe snimanja postalo Trećić. U njemu je snimljen veći dio interijera, a zanimljivo je da je kuću jednog od glavnih likova (Tonina) 'odglumio' kaštel Cerinić, ujedno i rodna kuća majke redatelja filma Ivana Salaja.

Od ostalih bračkih lokacija, snimalo se na škripskom groblju te u crkvi i u muzeju Uja, a na nekoliko je dana glumce i ekipu ugostila i vila obitelji Gospodnetić u Dolu. Brački svjetionik Ražanj postao je samo za ovu priliku trećićanski svjetionik, dok je trećićansku luku 'odigrala' uvala Smrka, a luku Drgić 1930-tih uvala Splitska.

Lica stanovnika Trećića najvećim su dijelom oživjeli stanovnici Škripjana i Nerežišća, uz pomoć Supetrana i mještana Milne. Najmlađi statisti dolaze iz dječjeg vrtića 'Mrvica', a iz Osnovne škole Supetar su najmlađi glumci u filmu, Katja Vuković Luka Radanović, uz koje se pojavljuje i supetarski srednjoškolac Bruno Gabrijel Bešker. Trećićanske 'žudije' obukli su pripadnici počasne straže crkve sv. Martina iz Sumartina. Kostime za prikaz života iz tridesetih godina prošlog stoljeća ustupilo je bračko folklorno društvo Ciciljona.

Osmi povjerenik dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja, nastao u produkciji Alka filma. Na bračkoj premijeri film će predstaviti redatelj Ivan Salaj, glumci Frano Mašković (naslovna uloga), Filip ŠovagovićIvo Gregurević i Nadia Cvitanović, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević, montažer Marin Juranić te autor romana Renato Baretić. Distributer je 2i Film.


Reci što misliš!