Kultura

komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta

Za početak godine u kazalištu - "Zbunjoza"

Za početak godine u kazalištu -

U četvrtak, 11. siječnja s početkom u 20 sati pogledajte predstavu Mariusa von Mayenburga "Zbunjoza" u režiji Ivana Plazibata te u izvedbi Nikše Aračanina, Bojana Brajčića, Sare Ivelić i Ane Marije Veselčić, nastale u koprodukciji PlayDrame i Gradskog kazališta mladih Split . "Zbunjoza" je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta.

Ana Marija Veselčić dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu za ulogu Eve, a predstava je nominirana za najbolju predstavu u cjelini!

Bračni par, Eva i Robert, vraća se kući nakon odmora. Biljke u njihovom stanu izgledaju drugačije, pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze Judith i Sebastian, prijatelji para, koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema. Međutim, oni se u Evinom i Robertovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih van. Niz transformacija na pozornici događa se na potpuno neočekivan način i donose pred nas ljude koji grčevito žele uspostaviti životnu ravnotežu i sigurnost u stalno promjenjivoj i raspadajućoj stvarnosti. No okliznut će se sa svakim identitetom kojeg preuzmu (SS oficir, skijaš, los, vulkan, breskva), stvarnost će uvijek kliznuti pod njihovim nogama, dok se njihovo postojanje ne pretvori u kazališnu igru.

Njemački dramatičar, redatelj i prevoditelj Marius von Mayenburg (1972.) jedna je od najznačajnijih figura na europskoj kazališnoj pozornici. Njegove drame "Vatreno lice", "Paraziti", "Hladno dijete", "Kamen" "Rugoba" i "Zbunjoza"(Perplex) propituju suvremenog čovjeka na način koji uznemirava i problematizira njegov odnos prema vlastitom nejasnom identitetu, spolu ili naslijeđu. Njegovi junaci su često izgubljeni u hladnoj racionalnosti suvremenog svijeta pokušavajući u njoj dosegnuti puninu ljudskih odnosa. Osobita vrijednost von Mayenburgova dramskog pisma je u tome što kroz oporost kojom ocrtava suvremenog čovjeka, provlači i duhovitost i ljubav za svog junaka.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar ( 11-13h, 18-20h). Cijena ulaznice za predstavu “ZBUNJOZA“ ulaznica iznosi 50 kn.


Reci što misliš!