Kultura

50 ekskluzivnih predmeta

U Muzeju antičkog stakla otvorena izložba "Stakleno blago Akvileje"

U Muzeju antičkog stakla otvorena izložba

U Muzeju antičkog stakla u Zadru u petak je otvorena izložba "Stakleno blago Akvileje". Selekciju i izlaganje građe koja obuhvaća 50 ekskluzivnih predmeta izvršili su viši restaurator i kustos Šime Perović i muzejski i znanstveni savjetnik dr. sc. Ivo Fadić.

Prva je to ovogodišnja izložba MAS-u koji tako nastavlja sa suradnjom s drugim muzejima.

Otvorenju je nazočio i Luca Caburlotto, u ime talijanskih partnera.

Slojevitost zadarske prošlosti posljedica je, među ostalim, i raznolikih vanjskih utjecaja, a jedan od njih, kontakt sa prostorom Akvileje, obuhvaća razmjenu, i duhovnu i materijalnu, iz više povijesnih razdoblja.

I dok su primjerice zadarski zaštitnici sv. Krševan i sv. Zoilo, kao kasnoantički stanovnici Akvileje odraz duhovnoga naslijeđa prenesenog u Zadar, nekoliko stoljeća ranije odvijala se materijalna transakcija u vidu trgovine dragocjenim staklenim proizvodima.

Ovom izložbom, suprotstavljajući tipologiju staklene kolekcije Muzeja antičkog stakla u Zadru produktima akvilejskih antičkih staklarskih radionica koje se čuvaju u Museo Archeologico Nazionale di Aquileia, želimo revitalizirati taj davni, antički susret, i iskoristiti ga za novu suradnju, te novi stručni i kulturni napredak.

U isto vrijeme, izložba ima za cilj ilustrirati i vrijednost akvilejske luke kao distributivnog centra prije svega za staklenu galanteriju siro-palestinskog područja, Cipra ili Egipta.

Izložba će biti otvorena od 11. siječnja 2018. do 11. ožujka 2018. godine, a uz to, biti će i dio programa manifestacije "Noć muzeja 2018“ u MAS-u.

Reci što misliš!