Kultura

Kazalište lutaka Zadar gostuje u Zagrebu s predstavom "Kaštanka"

Kazalište lutaka Zadar gostuje u Zagrebu s predstavom
Iva Perinčić

Predstava "Kaštanka" A.P.Čehova, nastala u suradnji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar gostuje u Zagrebu. U Centru za kulturu Trešnjevka, u četvrtak, 18. siječnja, 2018. u 19 sati.

Kaštanka je jedna od najslavnijih Čehovljevih kratkih priča i odlikuje se glavnim kvalitetama koje obilježavaju i ostatak njegova opusa, a to su prvenstveno duboko razumijevanje ljudske psihe i atmosfera koja čitatelja neodoljivo uvlači u Rusiju na prijelazu iz devetnaestoga u dvadeseto stoljeće.

Kaštanka je doista obilježena snažnim ruskim koloritom, ali istodobno je i univerzalna pripovijest o ljubavi, odanosti i odgovornosti. Čehov je slavan satiričar društva, a u ovoj priči bespoštedno prikazuje ljudske slabosti iz vizure čovjekova najboljeg prijatelja: psa.

Kroz oči kujice Kaštanke ljudski svijet nazire se u punini svoje bijede, ispraznih nastojanja i slabosti. Pas ne osuđuje. Pas se vodi svojim elementarnim nagonima. Treba hranu i toplinu, ali i ljubav.

Upravo zato što promatra ljude kroz prizmu potrage za ljubavlju, čitatelja/gledatelja izaziva da se zapita koliko je čovjek ljubavi sposoban pružiti i kakvim se sve izgovorima služi kada je njegova ljubav manjkava. 

Redateljica je Vjera Vidov, a igraju: Sara Lustig, Dominik Karakašić, Irena Bausović i Goran Vucko.


Reci što misliš!