Kultura

djelo prof.dr.sc. Ive Lučića

Na Sveučilištu predstavljanje knjige "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka"

Na Sveučilištu predstavljanje knjige
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ova je knjiga svjetionik istine, koji argumentirano, neospornim činjenicama popunjava praznine u sjećanju na trenutke hrvatske povijesti. Bolnica kao srce junačke obrane Vukovara, stožerne točke obrane Hrvatske države, s ovom knjigom dobiva novu dimenziju u hrvatskoj povijesti!

Predstavljanje knjige prof.dr.sc. Ive Lučića  "Vukovarska bolnica svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka" će se održati u srijedu, 17. siječnja 2018., s početkom u 18 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

„Knjigu o Vukovarskoj bolnici izdali smo kako bismo demantirali i raskrinkali laži, da bismo golemo svjedočanstvo ljubavi spasili od zaborava te istinu o Vukovaru ostavili u nasljeđe budućim naraštajima“, kazao je dr.sc. Trpimir Goluža, liječnik; predsjednik HLK-a, nakladnik knjige.
 
„Ova je knjiga svjetionik istine, koji argumentirano, neospornim činjenicama popunjava praznine u sjećanju na veličanstvene trenutke hrvatske povijesti. Bolnica kao srce junačke obrane Vukovara, stožerne točke obrane Hrvatske države, s ovom knjigom dobiva novu dimenziju u hrvatskoj povijesti“, izjavio je prof.dr.sc. Andrija Hebrang, liječnik; ratni ministar zdravstva Republike Hrvatske.

„Vukovarska bolnica je opisana točno onako kakva je bila. Kao utočište za sve potrebite, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, upravo kao svjetionik u teškim ratnim stradanjima i tami, koja se nadvila nad Vukovarom u ljeto i jesen 1991.godine. Ova knjiga je zapravo udžbenik koji objašnjava povijesne uzroke agresije JNA na Vukovar i vjerno prikazuje što se tijekom i naposredno nakon nje događalo u Vukovaru“, kazala je mr.sc. Vesna Bosanac, liječnica; ravnateljica Vukovarske ratne bolnice 1991.godine.
 
„Rukopis Ive Lučića ne predstavlja samo doprinos poznavanju povijesti Domovinskog rata, on je doprinos sazrijevanju hrvatske historiografije i izgradnji metodologije proučavanja suvremene povijesti“, smatra prof.dr.sc. Darko Vitek, povjesničar; Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu.

„Zločini koje su počinile snage Jugoslavenske narodne armije i njima pridružene srpske paravojne postrojbe bile su tolika opsega i toliko brutalni da se nisu mogle sakriti pod okrilje starih pripovijesti niti pripisati hrvatskoj strani koliko god su to pokušavali. Posebno težak zločin počinili su nad ranjenicima iz Vukovarske bolnice. Po davno uhodanom propagandnom obrascu, liječnike iz bolnice koji su nadljudskim naporima liječili ranjenike svih nacionalnosti proglasili su „zločincima“, „fašistima“ i protiv njih podigli čitav niz optužbi i pokrenuli sudske procese“, kaže prof.dr.sc. Ivo Lučić, povjesničar – autor knjige; Hrvatski institut za povijest.

Pozdravne riječi u ime organizatora uputit će doc.dr.sc. Petar V. Lozo, HLK, HLZ, UHLD 1990.-1991., te prof.dr.sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru.

Uz autora, knjigu će predstaviti:

dr.sc. Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a, nakladnik knjige,

prof.dr.sc. Mladen Ančić, Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru,

doc.dr.sc. Zlatko Begonja, Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru.

Voditeljice: Vesna Matešić i Ivana Haberle, Udruga "Žene u Domovinskom ratu", Zadar.

 


Reci što misliš!