Kultura

u Gradskoj galeriji Biograda na moru

"Božić u sjaju slobode" - izložena djela Ana Marije Botteri

biogradnamoru.hr

Izložba naziva "Božić u sjaju slobode" postavljena je u Gradskoj galeriji grada Biograda na Moru. Riječ je o izložbi koja se svojom tematikom itekako uklapa u ovo zimsko i blagdansko vrijeme, a iz čijih slika autorice Ane Marije Botteri, naprosto iskri ona sakralna nota.

Kako je u najavi kazao Tonći Jeličić voditelj galerije, autoricu Anu Mariju Botteri nije trebalo puno nagovarati da izloži svoje uratke u biogradskoj galeriji jer je sakralna tematika stalan gost u njezinom atelijeru, njezinoj obitelji i njezinom stvaralaštvu uopće. Što dakako ne čudi ako se zna da je otac autorice jednako tako poznati umjetnik Josip Botteri-Dini. 

Čast nam je u gradu ugostiti takve umjetnike i njihova djela naglasio je voditelj galerije Tonći Jeličić. Tim prije što ona svojom tematikom obuhvaća ovo blagdansko vrijeme od Božića pa eto sve do Svete Stošije, kada se obilježava i Dan grada, što je bez sumnje dobra prilika i da zaokružimo jedan taj zimski ciklus izložbi u našem prostoru.

"Osjećam snažnu dužnost slikajući vratiti dug Stvoritelju koji mi je darovao mogućnost uviđanja stvaranja ljepota. Dar vjere i slikarskog talenta obvezuju me. Slikajući Krista i Gospu pokušavam predočiti ljudima moje viđenje onozemaljskog. Bog preko umjetnika crta svoj lik, a umjetnik je medij božanske objave" kazala je Ana Marija Botteri.

Istinska umjetnost nastoji premostiti otuđenje u svijetu. Ona nastaje u najdubljim tišinama duše i uma i u svojoj je biti neobjašnjiva. Svijet i stvari u njemu, prema nekim filozofima, nisu estetički, nego je estetička naša predodžba o njima. Puno bismo mogli pisati, odnosno čitati, odnosno učiti od autorice koju predstavljamo, no valja pogledati njezine slike i puno toga razaznat ćemo i iz njih samih.

Valja kazati da je Ana Marija Boterri izlagala na preko 50-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a njezina djela nalaze se između ostalog i u zbirkama: Nadbiskupijskih ordinarijata u Splitu, Dubrovniku i Mariboru, Muzeju grada Kaštela, Franjevačkim samostanima, Humac i Rama, te samostanu Karmel sv. Ilije u BiH, Dominikanskom samostanu u Bolu, galerijama Zvonimir u Zagrebu i Ravid u Zaprešiću, te mnogim drugim.


Reci što misliš!