Kultura

obilježavanje "maslenice"

Od danas se mogu preuzeti ulaznice za koncert klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj"

Od danas se mogu preuzeti ulaznice za koncert klape Hrvatske ratne mornarice

Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" nastupa 21. siječnja u zadarskom kazalištu, a koncert se održava u sklopu programa obilježavanja 25. Obljetnice VRO Maslenica. Ulaz je slobodan, a ulaznice se preuzimaju na blagajni HNK od četvrtka, 18. siječnja.

Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" osnovana je prije 17 godina, a svoj prvi nastup imali su  u Lourdesu u Bazilici Pia X na svečanosti otvaranja međunarodnog susreta vojski svijeta u sklopu vojnog hodočašća na kojem je te 2001. godine sudjelovalo više od 40 zemalja svijeta s više od 30 tisuća vojnika i hodočasnika.

U 17  godina svoga djelovanja mornarička klapa iz Splita je nastupala diljem Domovine i svijeta  stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu. Od brojnih nastupa izvan Domovine posebno je zapažen njihov nastup povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 1.07.2013, kada je klapa „Sveti Juraj“ nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu.

Danas klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Orkestar HRM-a osnovan je prije 27 godina u Splitu  i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području.

Utemeljen u danima Domovinskog rata, da bi na okolnostima primjeren način pridonio identitetu i profiliranju svih pozitivnih i humanih stremljenja, izrastao je do danas u istaknutog promicatelja kulturnog života sredine u kojoj je ponikao.

U svojim prvim godinama djeluje u formi simfonijskog puhačkog orkestra, kojim su ravnali priznati hrvatski dirigenti, a ostvarene su i brojne suradnje s najistaknutijim vokalnim i instrumentalnim solistima, komornim ansamblima, vokalnim sastavima i pjevačkim zborovima.

Od 2008. godine Orkestar HRM djeluje u sastavu Orkestra OSRH te u koncertnim prilikama djeluje u formi plesnog orkestra i/ili big banda, a u protokolarnim i promenadnim prilikama nastupa u klasičnom marching band sastavu. Stotine ostvarenih koncerata i ne manje drugih izvedbi, svjedoče o reputaciji ansambla i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog glazbenog tijela.


Reci što misliš!