Kultura

niču li novi ogranci?

Gradska knjižnica Zadar: "Pozitiva" koja se širi!

Gradska knjižnica Zadar:

Gradska knjižnica Zadar. Prva asocijacija: ''prije rata bila priko mosta, a sada u Radićevoj"! Ipak, Gradska knjižnica proširila se na nekoliko ogranaka, a mi smo doznali hoće li se njezina pozitivna energija širiti i dalje.

Centar zajednice, mjesto koje postaje drago i korisno svima, od 7 do 77. Svojim programima Knjižnica nastoji biti na ruku različitim potrebama građana, a to su građani i prepoznali što je rezultiralo i stvaranjem ogranaka knjižnice u dijelovima grada kao što su Arbanasi, Bili Brig, Crno.

To su zaista male oaze, uvjerili smo se svaki put kada smo se tamo zatekli, imaju sve što ima ''velika knjižnica'' u manjem opsegu, ali djelatnici su toliko sjajni pa to daje jednu obiteljsku notu ograncima koji pokreću i vlastite projekte.

"Postoje inicijative od strane građana za otvaranjem određenih oblika'', otkrila nam je ravnateljica GKZD Doroteja Kamber Kontić.

''Trenutno se radi o zahtjevu iz Mjesnog odbora Ist, pokrenuti su razgovori s predstavnicima iz Mjesnog odbora Diklo, inicijativa građana iz Mjesnog odbora Plovanija.''

Ravnateljica nam kaže kako im je iznimno drago što postoji interes građana za stvaranjem ''malih knjižnica'' u sredinama u kojima još nema takvih oblika usluga.

Kako bi se te male knjižnice mogle organizirati, još ostaje za vidjeti. Ali gdje ima volje, ima i načina, zaključujemo iz dosadašnjeg iskustva s ''Gradskom"!

''Oblik knjižnične usluge koji ćemo organizirati u navedenim mjesnim odborima još razmatramo, a u skladu s pravilima struke nastojat ćemo pozitivno odgovoriti na zahtjev građana različitih područja grada Zadra za knjižničnim uslugama'', poručila je ravnateljica.

Stacionari - za bodule!

Prema planovima Gradske knjižnice Zadar upravo se modelom knjižničnih stacionara predviđa prevladavanje problema nepostojanja knjižničnih usluga na otocima, i to onima koji nemaju mogućnosti za samostalnu knjižnicu ili knjižnični ogranak. Pokretni fond koji se nalazio u stacionaru na Silbi, nakon godinu dana premješten je u sljedeći otočki stacionar - na otok Olib, a Silba je dobila novi privremeni fond.


Reci što misliš!