Kultura

"Kule i utvrde Ravnih kotara" gostuju u Zagrebu

Benkovac.hr

Arheološki muzej u Zagrebu, Arheološki muzej u Zadru i Zavičajni muzej Benkovac organizirali su izložbu „Kule i utvrde Ravnih kotara“, autora Hrvoja Manenice i Marina Ćurkovića koja je svečano otvorena u srijedu, 17. siječnja, 2018. godine u 19 sati u prostorijama Galerije AMZ u Zagrebu.

Okupljenim gostima prvi se obratio ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelic, zatim ravnatelj Arheoloskog muzeja u Zadru Jakov Vučić te autori izložbe Hrvoje Manenica i Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja u Benkovcu.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić.
 
Izložbom se prezentiraju istraživanja kula i utvrda benkovačkog kraja koja su započeta i provedena tijekom 2015. i 2016.g. Prostor grada Benkovca je kroz povijest bio jedno od političkih i kulturnih centara rane Hrvatske kneževine, čemu svjedoči i natpis kneza Branimira iz Šopota, te je kroz cijeli srednji vijek odigrao bitnu ulogu u oblikovanju hrvatskih krajeva.

Benkovac je smješten na razmeđi povijesnih zbivanja i sukoba Hrvatsko – ugarskog kraljevstva, Mletačke države i Osmanskog carstva.

Radi očuvanja hrvatske države nakon prodaje Dalmacije 1409. g., na benkovačkom prostoru se grade brojne kule i kašteli kao granični pojas prema Mlečanima. Upravo su te kule odigrale veliku ulogu i u borbi s Osmanlijama, prenosi Benkovac.hr.

Riječ je o utvrdama Kaštel Banjevački, Budak, Lepuri, Brgud, Kaštel Perušić, Otavac Popovićki i Kaštel Benković. Veliki broj tih kula i utvrda sačuvao se do današnjih dana, a najpoznatiji je sigurno Kaštel Benković oko kojeg je kasnije nastao i današnji grad Benkovac.

Cilj je ove izložbe promovirati bogatu kulturno-povijesnu baštinu benkovačkoga kraja, sačuvati kulturne spomenike i približiti turistima i stanovništvu bogatu povijest i događanja koja su se na ovim prostorima događala unatrag šest stoljeća.
 
Izložba će biti otvorena do 3. veljače 2018. godine.


Reci što misliš!