Kultura

proučavaju glagoljicu

Ugledni svjetski profesori slavistike u Zavičajnom muzeju Biograd

Ugledni svjetski profesori slavistike u Zavičajnom muzeju Biograd

Zavičajni muzej grada Biograda na Moru ugostio je poznate slaviste koji na području Hrvatske obavljaju istraživanja o uporabi glagoljice.

Naime, japanski slavist i redoviti profesor Sveučilišta "Hokkaido" u gradu Sapporo u Japanu Motoki Nomachi i njegova kolegica Alesandra Salamurović sa  Sveučilišta "F.Schiller" u Jeni u Njemačkoj, ekipa su koja obilazi područje Hrvatske proučavajući temu uporabe glagoljice u Hrvatskoj u današenjm kontekstu.

U sklopu istraživanja obuhvaćen je posjet gradu Zadru i Zadarskoj županiji, koja je jak glagoljaški centar, ili kako to mi volimo kazati i koljevka glagoljice.

Uz Grad Zadar ugledni profesori posjetili su i biogradski Zavičajni muzej koji im je predstavio ravnatelj Draženko Samradžić. Razgledali su našu zbirku glagoljice, uručili smo im kataloge, a sa zanimanjem su razgledali i druge zbirke i eksponate iz našeg bogatog muzejskog fundusa.

Izrazili su zadovoljstvo do sada viđenim, a bogatstvo glagoljaštva na ovom području zasigurno će obogatiti njihova iskustva, kazali su u razgovoru ravnatelju Samardžiću.

Nakon grada Biograda na Moru ugledni profesori posjetili su i osnovnu školu u Svetom Filipu i Jakovu gdje se glagoljica uči i kao izvan nastavni predmet, što će bez sumnje zanimati ove stručnjake i profesore slavistike.


Reci što misliš!