Kultura

prehodao 4.300 kilometara

Održano multimedijalno predavanje u Gradskoj knjižnici Biograd

Održano multimedijalno predavanje u Gradskoj knjižnici Biograd

U biogradskoj Gradskoj knjižnici održano je multimedijalno predavanje koje je održao hrvatski "hodač" Nikola Horvat.

Poznato je naime da je ovaj mladi čovjek 2016. godine prehodao 4.300 kilometara uzduž zapada SAD-a na glasovitom "Pacific Creast Trailu". Da podsjetimo, to je pješačka ruta koja se proteže od granice s Meksikom kod San Diega, duž Kalifornije i Oregona, pa sve do države Washington i granice s Kanadom.

Ova ruta prolazi pustinjima, planinskim vrhuncima visokim i preko 4.000 metara, šumama i prijevojima, stotinama rijeka, sedam nacionalnih parkova i još puno toga, što bi bilo teško i nabrojiti. Na ovo putovanje inače krene godišnje oko 2.500 ljudi, ali samo 15 % njih uspije doći do kraja, kazao je u svom uvodnom izlaganju Horvat. Za takav pothvat potrebna je fizička ali i psihička snaga, te dodao kako i unatoč pripremama čovjek nikada nije dovoljno spreman na ono na što će naići na putu. Susret s različitim izazovima poput vremenskih neprilika, gladi i žeđi, susreta s životinjama, ali i vlastitim strahovima i neizvjesnošću, teret su ovakvih putovanja.

No, Nikola je hodao i hodao, dnevno i preko 30 kilometara, te unatoč svim izazovima pa i pumi i medvjedu s kojima je imao susret "oči u oči" uspio. Tako je nakon 163 dana hodanja najdivljijom divljinom zahvaljujući svojoj volji, želji i upornosti, ujedno postao i prvi Hrvat koji je prehodao ovo epsko putovanje. Snimio je dokumentarac o svom putu, usponima i padovima, psihičkim i fizičkim bolovima, te obiteljskoj drami koja ga je dovela do ruba.

No, kako se lako ne predaje što je dokazao i ovim, najblaže rečeno zahtjevnim putovanjem, tako je snagom svoje volje i uma napisao i knjigu po nazivom "Berinški Epitaf", a koja je tijekom protekle godine izašla iz tiska. U knjizi autor govori o svim tim doživljajima, susretima i dojmovima, a između ostalog kaže: "Kreneš tražiti nešto unutar sebe, da se ostvariš na neki drugi način i onda se malo po malo, nađeš na putu koji nadilazi i tebe i sve ono što si prije mislio. Nepredvidljivo, neponovljivo, nezaboravno i doista vrijedno iskustvo, koje se ne može usporediti ni s čim."


Reci što misliš!