Kultura

posljednji petak u siječnju

Arheološki muzej Zadar u Noć muzeja ulazi programom "Per aspera ad astra"

Arheološki muzej Zadar u Noć muzeja ulazi programom

Približava se trinaesta po redu manifestacija „Noć muzeja“ koja se održava u petak 26. siječnja 2018., od 18 do 1 sat. Arheološki muzej Zadar i ove godine pripremio je bogat i zanimljiv program pod nazivom „Per aspera ad astra – Po trnju do zvijezda“.

Program događanja:

Izložba ''Franjo Nedved: život kroz arheološku fotografiju''

Na ljeto 1970. god. u Arheološki muzej Zadar primljen je na mjesto fotografa Franjo Nedved. Narednih 38 godina dokumentirao je fotoaparatom sva zbivanja u koja je Muzej izravno i neizravno bio uključen.  

Izložba kroz 30 fotografija prikazuje presjek njegovoga rada. U dvije vitrine bit će izložen dio fotoopreme i ostalih predmeta kojima se koristio u obavljanju poslova.

Izložbu prati dvojezični katalog  Franjo Nedved: život kroz arheološku fotografiju. Tekstove u katalogu pisali su Radomir Jurić, Ante Žderić i Ivan Čondić.

Otvorenje izložbe i predstavljanje kataloga izložbe na programu je u 19:00 sati. Izložbu će otvoriti Radomir Jurić i don Ante Žderić.

Autor: Ivan Čondić

Edukativni pano Mens sana in corpore sano - Zdrav duh u zdravom tijelu

Ususret ovogodišnjim XXIII. Zimskim olimpijskim igrama koje će se održati od 9. do 25. veljače 2018. u južnokorejskom gradu Pyeongchang-u, biti će predstavljena kratka povijest nastanka općenito olimpijskih igara. Nadalje, biti će predstavljeno bavljenje sportom u starom Rimu, kojim su to sportovima Rimljani održavali zdravo tijelo i zdrav duh.

Autor: Kornelija A. Giunio

Predstavljanje Spectacvla gladiatoria

Ekspanzijom Rima na Italski poluotok i prožimanjem rimske kulture s kulturnim tekovinama drugih naroda Apeninskog poluotoka, gladijatorske se borbe od 264. pr. Kr. počinju prakticirati u rimskom svijetu. Isprva se borbe priređuju kao manifestacije posvećene preminulim članovima istaknutih obitelji na gradskom trgu, forumu. Širenjem rimske države Sredozemljem krajem 3. i u 2. st. pr. Kr. borbe dobivaju javni, politički karakter demonstrirajući moć i sposobnost vodećih krugova Rima. Rimljanima je odlazak u amfiteatar bio sastavni dio društvenog života, mjesto zabave i socijalne interakcije. U popodnevnim satima odvijao bi se vrhunac spektakla koji su činile borbe gladijatora.

Do carskog razdoblja određeni se tipovi gladijatora standardiziraju i svrstavaju u dvije skupine, lako i teško naoružani gladijatori. Među najčešćim tipovima gladijatora ističu se teško naoružani murmillo i secutor te retarius, thraex i hoplomachus s lakim naoružanjem. 

Organizatori: Arheološki muzej Zadar, Arheološki muzej Istre i Udruga Spectacvla gladiatoria iz Pule

Izbor iz fundusa AMZd - Gladijatori u Muzeju

Prve svjetiljke izmislili su Feničani i radile su na kruto gorivo (mast). Tijekom vremena mijenjale su oblik i vrstu goriva, te su u rimsko doba bile već definiranog oblika i punile su se uljem.  Najčešće je ukrašen disk svjetiljke a jedna od kategorija prikaza jest i prikaz gladijatorske borbe. Uz svjetiljke u vitrini će biti izloženi i strigili koji su korišteni  u vrijeme antike od strane sportaša i gladijatora. Sastojali su se od ručke zakrivljenog i konkavnog dijela za struganje, a izrađivani su najčešće od bronce.  Ovi strugači su se koristili za skidanje ulja, prašine, znoja i ostalih nečistoća sa tijela nakon napornog dana u vježbalištu ili amfiteatru. Zajedno sa bočicom za ulje i spužvom činio je sastavni dio kompleta jednog sportaša ili gladijatora.

Autori: Dino Taras i Jakov Vučić

Gladijatori u nekim djelima antičkih autora iz Zbirke starih i rijetkih knjiga Knjižnice AMZd

Život gladijatora i održavanje gladijatorskih igara opisano je u djelima pojedinih antičkih povjesničara. Neka od njih nalazimo i u fondu Knjižnice Arheološkoga muzeja Zadar i to: Plinius Secundus, Gaius. Historiae naturalis. Lib. 37; Appianus. De ciuilibus Romanorum bellis historiarum. Lib. 5; Cicero, Marcus Tullius. Opera : additis commentariis. T. 1; Tacitus, Publius Cornelius. Opera quae exstant omnia, ex recensione Ier. Iac. Oberlini. T. 2; Livius, Titus. Historiae Romanae. T. 1, 3, 4. Navedena djela tiskana su u periodu od 16. do prve polovine 19. stoljeća u europskim tiskarskim središtima toga vremena (Paris, Torino, Lyon, Padova). Ona su danas sastavni dio Zbirke starih i rijetkih knjiga te svjedoče o bogatstvu i vrijednosti knjižničnoga fonda Muzeja.

Autori: Marina Maruna, Antonia Bunja, Štefan Štivičić

Radionica Kockica o ninskim gladijatorima

Priča o ninskim gladijatorima priča je o važnom otkriću. U podu rimske kuće u starom Ninu pronađeni su, izrađeni u tehnici mozaika, prikazi rimskih gladijatora u više varijanti. Pozivamo Vas da nam se pridružite u traženju odgovora na pitanja kako se radi mozaik, tko su gladijatori i što rade u Ninu. Umetnite svoju kockicu u dijelove slagalice, u tehnici kolaža ili quilling tehnici, i sudjelujte u nagradnoj igri!

Autori: Branka Miletić i Jelena Vekić Bašić         

Prigodna prodaja publikacija i suvenira Arheološkoga muzeja Zadar

Nagradna igra u kojoj vas nagrađuju vjerni sponzori: Boutique Hostel Forum, Caffe bar Forum, Vina Fiolić,  HNK Zadar

 


Reci što misliš!