Kultura

Festival hrvatske drame

Marulićevi dani od 21. do 28. travnja u Splitu

Marulićevi dani od 21. do 28. travnja u Splitu
ZKM

Festival hrvatske drame Marulićevi dani održat će se od 21. do 28. travnja u Splitu, a izbornica Mira Muhoberac za službenu konkurenciju festivala odabrala je 12 od ukupno prijavljene 54 predstave, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Izbornica Mira Muhoberac, dramaturginja, teatrologinja i kazališna kritičarka izabrala je predstave različitih, a vrhunskih kazališnih estetika i referiranja na stvarnosnu dimenziju i drugosti našega vremena, vodeći se temeljnim estetskim kazališnim kriterijima u svim segmentima, ističe se na internetskim stranicama Ministarstva.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Split na Festivalu će izvesti dvije predstave - "Ol' samo za jedan dan" Marka Uvodića Splićanina te "Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad" Predraga Lucića nastalu po motivima "Pira malograđana".

Zagrebački HNK predstavit će se s dramom nastalom po romanu Kristiana Novaka "Ciganin, ali najljepši" u dramatizaciji Ivora Martinića te s predstavom "Tko pjeva zlo ne misli" u režiji Renea Medvešeka po scenariju Kreše Golika za istoimeni film snimljen po knjizi Vjekoslava Majera "Dnevnik maloga Perice".

Dvije predstave izvest će i Zagrebačko kazalište mladih - "Črna mati zemlja" Kristiana Novaka i Tomislava Zajeca i "Ono što nedostaje" Tomislava Zajeca.

U konkurenciji za nagrade su i "Povratak" Srđana Tucića u produkciji Eurokaza, Hrvatske kuće i ADU, "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića u produkciji zagrebačkoga Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh izvest će "Ustav Republike Hrvatske" Ante Tomića i Rajka Grlića, a Teatar &TD "Ljubavni slučaj Fahrije P." Željka Zorice Šiša.

U program Marulićevih dana uvrštene su i predstave Joze Ivakića "Vrzino kolo" Gradskoga kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i Hrvatskog kazališta Pečuh te predstava iz BiH - "Mirna Bosna" Borisa Lalića u izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Izvan konkurencije bit će izveden balet Miroslav Krleža – Leo Mujić "Gospoda Glembajevi" Baleta HNK u Zagrebu.

Program je jednoglasno prihvaćen na sjednici Vijeća Festivala hrvatske drame Marulićevi dani održanoj 18. siječnja, kojom je predsjedala pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo. Sjednici su prisustvovali članovi Vijeća - zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović, predstavnik Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić, intendant HNK Split Goran Golovko, Trpimir Jurkić, Matko Raguž, Martina Petranović, Ivana Šojat i Marija Tudor.

Festival će se održati od 21. do 28. travnja, a ocjenjivački sud dodijelit će nagrade Marul za najbolja ostvarenja u devet kategorija - za izveden dramski tekst, dramaturšku obradu teksta, predstavu u cjelini, režiju, tri glumačke nagrade (za mušku, žensku i sporednu ulogu) te nagrade za scenografiju, kostimografiju, oblikovanje svjetla, skladanu scensku glazbu i za najuspješnijeg mladog autora.

U sklopu Festivala Ministarstvo kulture dodjeljuje Nagradu za dramsko djelo Marin Držić, a dodjeljuju se i Nagrada Milan Begović za najbolju predstavu po ocjeni gledatelja te Nagrada lista Slobodna Dalmacija za najbolje glumačko ostvarenje po izboru žirija čitatelja.


Reci što misliš!