Kultura

spoj interneta i kazališta

Predstava "Moja nuklearna ljubav" Olje Lozice u HNK Zadar

Predstava

U četvrtak, 25. siječnja u 20 sati pogledajte predstavu „MOJA NUKLEARNA LJUBAV“, koprodukcijiski projekt Teatra Rugantino, Kotar Teatra i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, u suradnji s Muzejom prekinutih veza te u režiji Olje Lozice.

Predstava Moja nuklearna ljubav, autorski projekt Olje Lozice, nastala je na temelju iskaza napisanih na internetskom forumu forum.hr (u rubrici Usamljena srca pod temom Kad si jadna šupendara - priče iz prošlosti, najpopularnijoj i najposjećenijoj temi na Forum.hr koju je pokrenuo Stjepan Krznarić pod pseudonimom dritokonj) u sklopu teme o vezama iz prošlosti, u kojima je grčevita želja za održanjem ljubavnog odnosa za sobom povlačila često grotesknu neravnopravnost među partnerima.

Mahom mladenačke priče, ispisane originalnim i književnim uzusima neopterećenim stilom, smiješne su i jezive u isto vrijeme, dajući uvijek različiti odgovor na isto pitanje: koliko se može nisko pasti u potrazi za ljubavlju? Ti odgovori kazališno su zanimljivi ponajviše zbog vlastite gorko-slatke dvojnosti; riječ je o mučnim opisima razvoja identiteta u ljubavnoj vezi, provučenim kroz urnebesno smiješne skice opsesivne potrage za srodnom dušom.

Motivi ispisani u obliku forumskih postova usmjerili su i način oblikovanja kazališne predstave. Internetski jezik, brz i oslobođen pritisaka neposrednog autorstva, zahtijeva sukladnu teatarsku poetiku, pa je scenska realizacija usmjerena prvenstveno na vještu i neposrednu glumačku igru.

Predstava je također zamišljena kao multimedijalni projekt koji se oslanja na istraživanje novih metoda, alata i trendova u kazalištu, koristeći ravnopravno kazališni jezik s onim videa i interneta. U hrvatskom kazalištu prvi je to pokušaj fiksiranja virtualnog jezika interneta kojim se ponajviše koriste mladi i urbani ljudi te njegove (re)prezentacije kazališnim sredstvima. Glumački kolektiv nije u jednostranoj funkciji izvođača radova – njihov autorski doprinos oblikovanju protagonista ključan je u prijenosu nestalnih, virtualnih realnosti u živ kazališni događaj.

Predstava se obraća svima, bez cenzure, na duhovit i zabavan način.

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Zadar (radnim danom: 11-13h, 18-20h, subotom: 11-13h). Predstava je u studentskoj pretplati i u slobodnoj prodaji.  Cijena ulaznice iznosi 50 kuna.


Reci što misliš!