Kultura

ne propustite

Prva zadarska produkcija i izvedba simfonijske bajke "Petar i vuk"

Prva zadarska produkcija i izvedba simfonijske bajke
Željko Karavida

U srijedu, 31. siječnja u HNK – u Zadar u tri termina s početcima u 10, 12 i 14 sati Zadarski komorni orkestar pod vodstvom dirigenta Vetona Marevcija izvest će simfonijsku bajku Petar i vuk!

Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem mladog dirigenta Vetona Marevcija u Hrvatskom narodnom kazalištu u više će termina u jednom danu izvesti djelo Petar i vuk ruskog skladatelja Sergeja Prokofjeva.

Radi se o simfonijskoj bajci za pripovjedača i orkestar, namijenjenoj djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi.

Oni tijekom koncerta upoznaju instrumente simfonijskog orkestra, i to izgledom i tonskom bojom, u duhovitom skladateljevu pristupu koji svakom instrumentu zadaje neku ulogu. Tako ptičicu predstavlja flauta, djedicu fagot, mačku klarinet, patku oboa, lovce trublje, vuka rogovi, a junaka djela, dječaka Petra - cijeli orkestar.

Radnju bajke i likove prate slike na velikom platnu, koje prikazuju kako je dječak Petar uz pomoć lovaca i prijatelja iz životinjskog carstva svladao strašnog vuka. Od premijere 1936. do danas, to je djelo doživjelo i brojne adaptacije u druge medije, uključujući i Oscarom nagrađeni kratki film.

U prvoj kompletnoj zadarskoj produkciji ovog djela narator će biti Vinko Radovčić, a na platnu će se prikazivati projekcije crteža bajke Petar i vuk mlade zadarske umjetnice Patricije Dunatov.

Ovaj projekt događa se uz potporu Grada Zadra i to Upravnog odjela za kulturu i šport kao i Upravnog odjela za odgoj i školstvo. Organizatori projekta su Koncertni ured Zadar i Zadarski komorni orkestar.

Cijena pojedinačnih ulaznica iznosi 20 kuna.

Prodaja ulaznica je na blaganji HNK Zadar na dan koncerta 31. siječnja i pola sata prije početka programa.


Reci što misliš!