Kultura

zadrani u gostima

"Dugo putovanje u noć" HNK Zadar na gostovanju u Splitu

Željko Karavida

Pulitzerom nagrađenu dramu Eugenea O'Neilla Dugo putovanje u noć izvest će ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Zadar na sceni HNK Split u petak 16. veljače s početkom u 19:30 sati.

U predstavi koju je režirao Dražen Ferenčina igraju Jasna Ančić, Alen Liverić, Davor Jureško, Ivan Vukelić i Žana Bumber.

Dugo putovanje u noć vrhunac je stvaralaštva jednog od najznačajnijih američkih dramatičara Eugenea O'Neilla, dobitnika Nobelove nagrade, koji je ovom dramom bolno duboko zaronio u traume vlastite obitelji, zbog čega je po autorovoj želji ona objavljena tek nakon njegove smrti.

Dirljiv je to portret četvero ljudi koji ne mogu živjeti zajedno, ali ni jedni bez drugih, iskren prikaz autorove mladosti, provedene u sjeni majčine ovisnosti te očevog i bratovog alkoholizma. Komad je kronika jednoga dana u životu obitelji Tyrone, roditelja Jamesa i Mary i sinova Jamieja  i Edmunda  u njihovoj međusobnoj borbi i u borbi s demonima prošlosti. Dok majka poriče svoju ovisnost o morfiju, otac i stariji sin alkoholičari su, a svi šute o tuberkulozi najmlađega sina. Nitko u obitelji nije sposoban suočiti se sa stvarnošću, s činjenicom da svi žive u samoobmani i neostvarenim snovima.

Drama je više puta adaptirana za film, a vjerojatno najpoznatija je filmska verzija iz 1962. Sidneya Lumeta za koju su glumci Katharine Hepburn, Ralph Richardson, Jason Robards Jr. i Dean Stockwell na festivalu u Cannesu dobili glumačke nagrade. Katharine Hepburn za ulogu Mary bila je nominirana za Oscara.

Predstava se igra u prijevodu Ive Juriše, dramaturginja je Ana Prolić, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Marija Šarić Ban, a autor glazbe Nebojša Lakić.


Reci što misliš!