Kultura

drama pojedinca

Večernja scena Kazališta lutaka Zadar donosi predstavu "Preobražaj"

Večernja scena Kazališta lutaka Zadar donosi predstavu

Večernja scena Kazališta lutaka Zadar donosi nagrađivanu predstavu "Preobražaj", u četvrtak, 22. veljače s početkom u 20 sati.

"Preobražaj“ je nastao kao ispit iz kolegija Režija IV na studiju Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u režiji Hrvoja Korbara, igraju Maruška Aras, Boris Barukčić, Marin Klišmanić, Iva Kraljević i Robert Španić.

Predstava je nagrađena na 27. Međunarodnom festivalu kazališnih akademija u Brnu za razvoj originalnog kazališnog jezika. 

Kafkin Preobražaj drama je pojedinca, Gregora Samse, koji se jednog jutra iznenada u svom krevetu probudio kao kukac, ali i njegove uže obitelji, koja suočena sa stranim tijelom u svom svijetu, prestaje ispunjavati društvena očekivanja.

Obitelj se otuđuje se od društva, ali u isto vrijeme nastavlja biti njegov dio skrivena iza društvenih maski. Kako bi preživjela obitelj mora odbaciti pojedinca koji je drugačiji i koji ne ispunjava njihova očekivanja.

Preobrazba Gregora Samse u kukca znak je njegove neuklopljenost, njegovu nemogućnost da ispuni očekivanja obitelji i društva – preobrazbom Gregor Samsa postaje Drugo.

Tijekom trajanja predstave niti jednom se ne izgovora da se Gregor pretvorio u kukca, ali ga obitelj tretira kao takvog.

Ova predstava temeljena na motivima Kafkinog remek-djela odvija se oko ormara, prostora u kojem su skrivene tajne, gdje smo sigurni i sakriveni. Kafkin Preobražaj u ovoj je izvedbi i društvena drama sa jakim naglaskom na okrutnost obiteljskog života i čitavog društva.


Reci što misliš!