Kultura

odlične vijesti

Gradska knjižnica Biograd na moru ove godine bit će bogatija za gotovo tri tisuće knjiga

Gradska knjižnica Biograd na moru ove godine bit će bogatija za gotovo tri tisuće knjiga

Za redovitu djelatnost Gradske knjižnice u ovoj 2018. godini osigurano je iz Gradskog proračuna 878.950 kuna. Sredstva su to iz programa javnih potreba u kulturi grada Biograda na Moru, koje je na svojoj poslijednjoj sjednici prihvatilo i biogradsko Gradsko vijeće.

Tako će ova kulturna ustanova sa predviđenim sredstvima i ove godine moći zadovoljiti veći dio svojih potreba i predviđenih programa.

Kao što je poznato temeljna knjižničarska djelatnost je nabava knjižne građe, kupnjom i otkupom od nakladnika s područja Republike Hrvatske, pri tome vodeći računa o Standardima RH za narodne knjižnice kao i specifičnim potrebama korisnika, a za koje će Ministarstvo kulture RH izdvojiti iznos od 50% sredstava, a Grad također 50 %.

U tom slučaju knjižnica bi trebala kupnjom, otkupom Ministarstva i darom nabaviti između 2.500 do 3.000 komada knjiga, te 17 naslova stručnih, odnosno zabavnih časopisa, te dnevni i tjedni tisak.

Posebna pozornost posvetiti će se kupnji literature vezane za odgoj i obrazovanje djece, popularnu psihologiju, duhovnost, a posebice nabavci dječjih knjiga. Ukupna nabavka rečene knjižne i neknjižne građe prema Standardima iznosila bi: 45 % beletristike, što znači oko 900 publikacija, zatim 25 % znanstvena i znanstveno-popularna literatura što je oko 500 publikacija, potom 27 % literature za djecu i mladež, točnije oko 550 publikacija i na koncu oko 3 % takozvane priručne literature, odnosno oko 60-ak publikacija, što ukupno iznosi oko 2010 novih publikacija koje će obogatiti knjižni fundus.

Inače biogradska knjižnica koja je 1963. godine startala sa 3.000 knjiga danas broji preko 40.000 primjeraka, što je bez sumnje vrlo impozantan broj. No, kako knjižnica raspolaže s određenom računalnom opremom koju je potrebno održavati, i popunjavati tako da se za 2018. godinu planira dva orginal licencirana operativna sustava Adobe Photoshop, jedan printer za ID kartice ZX3, te ID (prazne) kartice oko 2.500 komada. Inače nužno je naglasiti kako je javno-kulturna djelatnost Knjižnice vrlo bogata i raznovrsna, te će se i ove godine nastaviti takav trend. 

Njezin rad prepoznatljiv je po brojnim akcijama i manifestacijama a među kojima je niz zanimljivih predavanja, zatim predstavljanje knjiga, književni susreti i izložbe, brojne radionice za djecu i odrasle, te o redovito obilježavanje važnijih događaja i blagdana. Spomenimo samo da se već tradicionalno obilježava Mjesec hrvatske knjige, Zadar čita-Čitajmo zajedno, a u kojima sudjeluje veliki broj poznatih domaćih pisaca, publicista i moderatora.

Mnogi od njih približili su posjetiteljima daleke zemlje, ljude i njihove običaje, a koje mnogi od posjetitelja nisu imali prilike vidjeti. 

Svakako još valja istaknuti brojne dječije radionice i pričaonice koje su u zadnje vrijeme zaživjele, te postižu veliko zanimanje kod najmlađih.

Uz rečeno u sklopu s redovite djelatnosti knjižnica će se uključiti u Manifestaciju županijski dani koja je postala tradicionalna, provoditi će i besplatnu obuku edukaciju umirovljenika osnovana računalnih vještina, kao i niz tematskih manifestacija kroz kalendarsku godinu, kao primjerice Međunarodni dan materinjeg jezika, Međunarodni dan protiv droga, Svjetski dan nepušenja, Dan biološke raznolikosti, te mnoga druga edukativna i korisna predavanja koja mogu zainteresirati žitelje grada i okolice. 


Reci što misliš!