Kultura

Rodna kuća Antuna Gustava Matoša u očekivanju odluke o dražbi

Rodna kuća Antuna Gustava Matoša u očekivanju odluke o dražbi

Rodna kuća književnika Antuna Gustava Matoša, središnje figure hrvatske moderne, koju je 2002. godine kupio Ogranak Matice hrvatske iz Tovarnika kako bi izgradio kulturni i spomenički centar, mogla bi uskoro završiti na dražbi iako su za nju zainteresirani sudionici višegodišnjeg spora, Društvo Antuna Gustava Matoša i Matica hrvatska te Ministarstvo kulture.

Riječ je o višegodišnjem prijeporu koji je rezultirao sudskim sporovima između Matice hrvatske i njezina negdašnjeg Ogranka u Tovarniku, iz kojega je još 1998. godine potekla ideja o uređenju rodne kuće Antuna Gustava Matoša kako bi se u njoj otvorila Matoševa spomen-soba i Hrvatska čitaonica.

U svibnju 2005. odlukom Izvanredne skupštine tovarničkog Ogranka Matice hrvatske u tom je mjestu osnovano Društvo Antuna Gustava Matoša. Darovnim ugovorom u srpnju te godine Ogranak MH darovao je Matoševu rodnu kuću Društvu koje postaje njezinim vlasnikom i nastavlja projekt spomen-kuće.

Društvo Antuna Gustava Matoša osnovano je tri mjeseca prije nego što je središnjica Matice Hrvatske ugasila tovarnički Ogranak, nakon stegovnih postupaka koje je pokrenula protiv tadašnjeg predsjednika Ogranka Marka Jurića i tajnika Željka Anića, doznaje tportal.

Iz Ministarstva kulture opovrgavaju Anićeve navode kako ne žele pomoći u realizaciji projekta kuće Antuna Gustava Matoša te ističu kako je nedvojbeno da  ima veliku vrijednost koju je to ministarstvo uvijek naglašavalo i aktivno podupiralo.  

"Stoga nam nije poznato na čemu gospodin Željko Anić temelji svoju tvrdnju da Ministarstvo kulture nije zainteresirano za projekt i ne želi pomoći."

"Naprotiv, ministrica Obuljen Koržinek od početka svojega mandata nekoliko je puta razgovarala s predstavnicima Društva Antuna Gustava Matoša, Matice hrvatske, Županije i Općine, pozivajući ih da se što brže i na miroljubiv način usuglase oko rješenja koje bi svim stranama bilo prihvatljivo, te je ponudila aktivnu podršku i operativnu pomoć Ministarstva kulture", ističu iz tog ministarstva te ocjenjuju kako je očito da se Društvo našlo u velikim teškoćama i da više samo ne može 'dovršiti i staviti u namjenu tako zahtjevan projekt'.


Reci što misliš!