Kultura

šarmantan zavodnik s brčićima

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa posvećen gosponu Fuliru

Novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa posvećen gosponu Fuliru
Screenshot (Youtube)

Iz tiska je izašao zimski broj Hrvatskog filmskog ljetopisa koji donosi, među ostalim, monodramu o gosponu Fuliru, komparativnu analizu predstave i filma 'Tko pjeva zlo ne misli', filmsko-povijesnu studiju o počecima kinematografije u Hrvatskoj i temat o seriji 'Twin Peaks'.

Kako prenosi tportal - na monodrami 'Fanti (i fantazije) gospodina Fulira', objavljenoj u novom, 92. broju Ljetopisa; zajedno su radili pokojni velikan hrvatskog glumišta Relja Bašić - koji je utjelovio lik šarmantnog zavodnika s brčićima, te vodeći hrvatski teatrolog i akademik - Boris Senker.

Kako je najavljeno je iz Hrvatskog fimskog saveza koji izdaje taj filmološki časopis, u 'nostalgičnom, duhovitom, ali i oporom mementu za Bašićevu najpoznatiju ulogu čitatelji mogu saznati što je s Fulirom bilo dvadeset pet godina nakon događaja iz filma 'Tko pjeva zlo ne misli''.

Naslovni temat upotpunjen je komparativnom, transmedijskom analizom Ane Fazekaš u kojoj se uspoređuje proslavljeni film Kreše Golika i istoimena kazališna uspješnica zagrebačkog HNK-a, u režiji Renea Medvešeka.

U rubrici 'Počeci filma' Enes Midžić predstavlja prijelomnu filmsko-povijesnu studiju u kojoj, oslonjen na arhivske izvore, donosi nove spoznaje o ranim danima filma na hrvatskim prostorima, s posebnim težištem na prve filmske projekcije u Zagrebu.

Uobičajeno, Ljetopis je popratio zagrebačke festivale ZFF, 25 FPS i Human Rights Film Festival, kao i međunarodne festivale u Stockholmu, Beogradu i Gijonu te prikazao knjige o Zvonimiru Berkoviću, Béli Tarru, Jean-Lucu Godardu te scenarističko djelo Jasmine Kallay.

Rubrika 'Novi filmovi' donosi tekstove o 'Blade Runneru 2049', 'Kratkom izletu', 'Opčinjenom', 'Pričama o Meyerowitzima' i 'Ubojstvu svetog jelena'.

Hrvatski filmski ljetopis izdanje je Hrvatskog filmskog saveza, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ureda za kulturu grada Zagreba.

Časopis je počeo izlaziti 1995. kao tromjesečnik, evidentiran je u FIAF International Index to Film Periodicals, u Arts and Humanities Citation Index, u SCOPUS-u te u najprestižnijoj međunarodnoj bazi radova Web of Science (WoS).


Reci što misliš!