Kultura

puno nastupa i natjecanja

I ove godine su u planu brojne aktivnosti biogradskog KUD-a "Kralj Tomislav"

I ove godine su u planu brojne aktivnosti biogradskog KUD-a
BnM

Jedna od najbrojnijih ali i najaktivnijih udruga u gradu Biogradu na Moru bez sumnje je KUD "Kralj Tomislav". Za svoju redovitu djelatnost i ove će godine iz gradskog proračuna dobiti 150.000,00, a hoće li to biti dostatno za realizaciju brojnih zacrtanih programa ostaje da vidimo

Kao što je poznato KUD broji preko sto članova, a uz dvije folklorne skupine u njihovom sklopu djeluju i mažoretkinje, točnije čak četiri mažoret formacije od kojih, uz juniorke i seniorke, stasaju i dvije skupine takozvanog podmlatka. 

Evidentno je da sve spomenute skupine KUD-a imaju puno nastupa u gradu i okolici ali i gostovanja diljem zemlje gdje promoviraju Biograd i Zadarsku županiju, te na taj način daju i svojevrstan doprinos turizmu kao jednoj od temeljnih razvojnih grana ovog područja. 

Uz neke od najprepoznatljivijih priredbi koje organiziraju upravo oni, jest i priredba "Tebi grade". Već niz godina ova priredba kruna je obilježavanja Dana Grada Biograda na Moru, a u kojoj sudjeluju svi članovi i članice KUD-a te sve skupine mažoretkinja, dok brojne gostujuće skupine također čine dio programa i daju znatan doprinos ovoj gradskoj svečanosti. 

Gotovo da nema manifestacije u gradu, a da članovi KUD-a svojim nastupom ali samo promenadom u nošnjama, ne uveličaju svako događanje, kao uostalom i atraktivni nastupi biogradskih mažoretkinja, a što se najviše manifestira u ljetnim mjesecima kada je grad pun turista. Stoga i tijekom zimskih mjeseci kada je manje nastupa, za članove KUD-a nema pauze već se marljivo uvježbavaju novi plesni koraci, koreografije i slično. 

Predsjednica KUD-a Nives Jeličić kazala je kako se mažoretkinje već uvelike pripremaju za nadolazeće nastupe. 

"Tu su ona regionalna natjecanja na kojima će sudjelovati kategorije juniorke i kadetkinje, a koja započinju već u ožujku. Naravno, očekujemo dobar plasman koji osigurava nastup na Državnom prvenstvu u mjesecu svibnju, dok bi daljnji plasman osigurao i nastup na Europskom prvenstvu mažoretkinja u rujnu i listopadu ove godine. Stoga se eto radi punom parom ali jednako tako pripremamo sve skupine mažoretkinja za već tradicionalni susret "Večer mažoret plesa" koji se održava u lipnju, a kada smo domaćini i ugošćujemo veliki broj mažoret skupina iz zemlje i inozemstva. No, nikako ne smijemo zaboraviti ni naše folklorne skupine jer i one marljivo vježbaju, jer ih očekuju brojna gostovanja u mnogim mjestima diljem zemlje, a uz to još jedno važno, također tradicionalno događanje, a to je "Večer folklora" koje je na programu 14. srpnja. Kao i ranijih godina uz nastup domaćih folklornih skupina, ove će godine među gostima, a posredstvom Matice hrvatske u goste doći i "Društvo Hrvata" iz Chicaga."


Reci što misliš!