Kultura

1. ožujka

U četvrtak premijerno će se na HRT-u prikazati film Ivone Juke „Ti mene nosiš“

U četvrtak premijerno će se na HRT-u prikazati film Ivone Juke „Ti mene nosiš“

Dugometražni igrani film „Ti mene nosiš“, redateljice Ivone Juka, premijerno će biti prikazan na HRT2 ovog četvrtka u 21 sat.

Radi se o televizijskoj premijeri vhunskog ostvarenja kojeg su hrvatski filmski kritičari, ali i publika, smjestili na sam vrh hrvatskog filmskog stvaralaštva.

„Ti mene nosiš“, snimljen u produkciji 4 filma, svoju je međunarodnu premijeru ostvario na Karlovy Vary International Film Festivalu, prestižnom festivalu A kategorije. Ovjenčan je s 14 nagrada, među kojima se posebno ističe nagrada Vladimir Nazor, najveće državno priznanje za doprinos u kulturi, kojeg dodijeljuje Ministarstvo kulture, te najveće regionalno priznanje, nagrada Mirko Kovač za najbolji scenarij.

„Ti mene nosiš“ bio je službeni kandidat za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku te jedan od 50 najboljih europskih filmova odabranih od Europske filmske akademije. Ono što posebno izdvaja ovaj film jest činjenica kako je „Ti mene nosiš“ jedini film, ne samo iz Hrvatske, već iz cijele regije, dostupan na najpoznatijem svjetskom VOD servisu Netflixu. Time je „Ti mene nosiš“ ostvario distribuciju u gotovo svim državama diljem svijeta, preveden je na gotovo sve svjetske jezike i dostupan za gledanje preko 75 milijuna gledatelja.

U filmu su zapažene uloge ostvarili Vojislav Brajović, Nataša Janjić, Lana Barić, Nataša Dorčić te mlada Helena Beljan, ujedno dobitnica debitantske nagrade na filmskom festivalu u Puli. Film je posebno aplaudiran od strane istaknutih filmskih kritičara, kao što su Miljenko Jergović, Nenad Polimac i Vesna Pažin, koji su ga proglasili najboljim filmskim ostvarenjem u proteklih 20 godina.

Vrijednost filma prepoznali su i inozemni kritičari pa su Hollywood Reporter i Variety proglasili „Ti mene nosiš“ snažnim natjecateljem za titulu najboljeg filma godine na stranom jeziku.  

Premjerno prikazivanje ne propustite ovog četvrtka na HRT2 u 21 sat. 


Reci što misliš!