Kultura

kulturna događanja

HNK Zadar donosi bogat program za ožujak, ne propustite predstavu "Nosorog" i koncert Ibrice Jusića!

HNK Zadar donosi bogat program za ožujak, ne propustite predstavu

Iz bogatog programa u ožujku ovaj tjedan izdvajamo predstavu "Nosorog" i koncert Ibrice Jusića!

U srijedu, 7. ožujka pogledajte komediju apsurda o epidemiji potrebe za pripadanjem većini, Eugene Ionesco, NOSOROG u režiji Gorana Golovka te u produkciji HNK Split.

U glavnim ulogama su: Mijo Jurišić, Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Tajana Jovanović i Zorana Kačić Čatipović.

U ostalim ulogama pojavljuju se : Marjan Nejašmić Banić, Josip Zovko, Nikša Arčanin, Petra Kovačić Pavlina, Pere Eranović, Monika Vuco, Sara Ivelić i Franjo Đaković.

U autorskom timu osim redatelja Golovka, koji potpisuje i koncept scenskog prostora su još i dramaturg Jasen Boko, Karolina Šuša zadužena za scenski pokret, suradnica za govorne zborove Bruna Bebić, kostimograf Mladen Radovniković, skladatelj Mirko Krstičević, jezična savjetnica Anita Runjić Stoilova, te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

Jedno od najvažnijih djela teatra apsurda Ionesco je napisao 1959. kao njegova reakcija na uspon fašizma u Rumunjskoj uoči Drugog svjetskog rata. Pisac u njemu otvara pitanja odnosa moralnog pojedinca prema konformizmu masa. Nosorog u scenskoj viziji iz 2017. u kojeg su implementirane idejno bliske scene i replike iz Ionescovih drama Stolice, Kralj umire, Ćelava pjevačica i Igra od pomora, uz dramski prstohvat dijaloga Thomasa Bernharda, prerasta u političku grotesku s pjevanjem i gaženjem.

Sve je to, unatoč svom apsurdu, sasvim prepoznatljiva situacija u kojoj nas ništa više ne može iznenaditi. Dok nosorozi gaze i uništavaju svijet kakav smo poznavali, Ionescovi se malograđani troše u besmislenim raspravama. 

U četvrtak, 8. ožujka, ne propustite jedinstvenu glazbenu večer uz Ibricu Jusića, legendarnog kantautora i šansonjera povodom Međunarodnog dana žena s početkom u 20 sati.

Koncert donosi presjek Jusićevog cjelokupnog umjetničkog rada: od songova izvođenih na Dubrovačkim ljetnim igrama, pjesama s dubrovačkih skalina, šansona, prepjeva Leonarda Cohena do sevdalinki u modernom aranžmanu te će Ibrica premijerno u Zadru izvesti novu pjesmu " Moto" na stihove Pere Gotovca.

Dubrovački trubadur ili, kako ga zove Pero Gotovac čarobnjak pjevanog stiha večer će začiniti svojim hitovima kao što su Mačka, Dobro jutro, Margareta, Jubi san vašu ćer, U svakom slučaju te volim te brojnim drugim pjesmama koje su obilježile  54. godišnju karijeru.

U svom specifičnom izričaju, mješavini raznorodnih glazbenih utjecaja, talijanskog, hrvatskog, francuskog, bosanskog te pokojom sevdalinkom Ibrica će zasigurno zadarskoj publici prirediti večer za pamćenje. Ibrica Jusić je pjevao na pozornicama najvećih svjetskih koncertnih dvorana, kao što su Opera House Sydney, Carnegie Hall u New Yorku, China Theatre u Stockholmu, a kao prvi hrvatski pjevač 2004. nastupio je na jazz festivalu u Montreuxu.

Često je skladao na stihove Paljetka, Cesarića, Šantića, Antića, Shakespearea, Brechta, Britvića, Zuppe i mnogih drugih velikih pjesnika. Značajna je i njegova suradnja s kazalištem, koju je započeo još 1971. sudjelovanjem u nekim kultnim predstavama na Dubrovačkim ljetnim igrama, a nastavlja se i kasnije i to ne samo skladanjem scenske glazbe, nego i nastupima u kazališnim predstavama.

Ulaznice su u prodaji od 11-13h i od 18-20h na blagajni HNK Zadar.

Cijena ulaznice za predstavu „ Nosorog“ iznosi 60/50 kn , a za koncert Ibrice Jusića ulaznica je 60 kn.

Pogledajte i cijeli Program za ožujak.


Reci što misliš!