Kultura

gostuju tri zadarska hodočasnika

Na Sveučilištu kolokvij "Camino de Santiago - od kulturne baštine do osobnih iskustava"

Na Sveučilištu kolokvij

U povodu Europske godine kulturne baštine Sveučilišna knjižnica, ogranak Novi kampus i Odjel za etnologiju i antropologiju organiziraju popularno-znanstveni kolokvij o hodočasničkom putu prema španjolskom gradu Santiago de Compostela - Camino de Santiago ili Put sv. Jakova.

Vijeće Europe Putu sv.  Jakova  1987. g. dodijelilo je titulu "Glavne ulice Europe", a UNESCO je 1993. proglasio španjolski i francuski dio puta za Santiago UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

Inače, sv. Jakov bio je jedan od apostola čije se tijelo nakon mučeničke smrti, prema predaji, tajanstveno pojavilo na obalama Hispanije, te je pokopano na mjestu gdje
se nalazi današnji Santiago de Compostela.

Camino de Santiago prva je Europska kulturna ruta i možda do danas najuspješniji projekt kulturnih ruta Europe.

Nakon povijesne, kulturne i baštinske kontekstualizacije o kojoj će nam govoriti doc. dr. sc. Mario Katić, o Putu sv. Jakova, svjedočit će nam tri zadarska hodočasnika Anamarija Markulin, Iva Rončević i Nino Miholčić. Camino de Santiago je osobno putovanje, a priča o njemu svaki put je drugačija iako je riječ o istim mjestima i istom putu.

Tri različite hodočasničko-avanturističke interpretacije ove kulturne rute
iznjedrit će posve autentične interpretacije koje jedino osobno iskustvo
može prenijeti.

Kolokvij će se održati u utorak, 13. ožujka 2018. u Sveučilišnoj knjižnici, ogranak Novi kampus (Ulica Dr. Franje Tuđmana 41 i) s početkom u 19 sati.


Reci što misliš!