Kultura

crtice iz povijesti

Mačke su imale posebno mjesto u životima starih Egipćana

Mačke su imale posebno mjesto u životima starih Egipćana
Leo Banić

Egipćani su bili jedni od najvećih mačkoljubaca, a iako su dijelili životni prostor s mnogo različitih životinja, mačke su imale posebno mjesto u njihovim životima.

S obzirom na to da se radilo o primarno agrarnom društvu, Egipćani su imali velikih problema s miševima, zmijama i općenito glodavcima koji su uništavali zalihe žita.

Pretpostavlja se da su u tu svrhu počeli ostavljati hranu za mačke kako bi one što češće dolazile. Takav razvoj događaja je naravno odgovarao mačkama jer ne samo da su imale više-manje stalan izvor hrane, već su mogle potražiti zaklon od većih predatora unutar naselja, što je na kraju dovelo do zajedničkog života.

Mačke su s nama već jako dugo, to je svima jasno, no Egipćani su ovaj suživot podigli na novu razinu. Ponekad su i lovili sa svojim mačkama (što nam je možda teško zamisliti, s obzirom na mačju individualnu prirodu) te ih prije svega uvažavali kao zaigrane i izuzetno inteligentne predatore. Mačke su im također bile bitne u tumačenju snova. Ako je netko sanjao mačku, to je značilo dobru žetvu.

Egipćani u jeziku nisu razlikovali domaće i divlje mačke, sve se one jednostavno zovu ‘miu‘ (u prijevodu onaj ili ona koja mijauče), a stručnjaci vjeruju da se radi o onomatopeji za mačje mijaukanje.

Reci što misliš!