Kultura

"zadar čita"

Državni arhiv u Zadru izložio važna pisma

Državni arhiv u Zadru izložio važna pisma

U ponedjeljak, 12. ožujka 2018. godine otvorena je izložba "Pismo i pisma u Arhivu" u sklopu manifestacije "Zadar čita". Ovu zanimljivu izložbu zajednički su priredili kolegica Anamarija Perović iz Arhiva Zadarske nadbiskupije, Ivica Ražov i Edi Modrinić.

Kroz pet različitih tematskih cjelina, ovom izložbom prezentira se dio arhivskoga gradiva koje svojim sadržajem i oblikom objedinjuje elemente ovogodišnje zadane teme – pismo.

„Pisma iz osobnih arhivskih fondova“ i „službena pisma“ uključuju izbor iz privatne korespondencije osoba i obitelji, te poslovne dopise i priopćenja iz ureda Zemaljske vlade i Namjesništva.

Iz odjela Arhiva Zadarske nadbiskupije odabrana su pisma iz fonda zadarskog nadbiskupa i metropolita Dalmacije mons. Vinka Pulišića.

U jednoj od cjelina su zastupljeni dokumenti s različitim vrstama pisama, poput glagoljice, beneventane, gotice i bosančice, dok su u posebnoj skupini izložaka zanimljivi ilustrirani prikazi kao što su plakati s označenim poštanskim putovima i prigodne fotografije iz arhivske Fotografske zbirke.

Izložba ostaje otvorena do 30. ožujka 2018.


Reci što misliš!