Kultura

moliški hrvati

Dani hrvatskog jezika u Osnovnoj školi "Smiljevac"

Dani hrvatskog jezika u Osnovnoj školi

Pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije u Osnovnoj školi Smiljevac drugu godinu zaredom obilježit će se Dani hrvatskoga jezika.

Program započinje u četvrtak, 15. ožujka državnim skupom za profesore hrvatskoga jezika u  organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika s temom Mnoga lica hrvatskoga.

Na skupu će kao posebni gosti biti moliški Hrvati, odnosno njihova folklorna skupina "Kroa Tarantata". Moliški aktivist i pisac Antonio Sammartino održat će kraće izlaganje pod nazivom  "Pet stoljeća na našo", a prof. dr. sc  Sanje Vulić  približit će sudionicima skupa ovu hrvatsku manjinu u Italiji u svojemu predavanju  "Moliški govori kao dio hrvatskoga jezika". Na programu je još i predavanje dr. sc. Sanje Knežević "Lica hrvatske književnosti u virtualnoj civilizaciji".

U glazbenome dijelu programa još će nastupit i klapa "Težaci" iz Paljuva, pod vodstvom prof. Tatjane Jergan Botunac.

Učenici i učitelji OŠ Smiljevac na kreativan će način pokazati kako ih to sve veže hrvatski.

U petak, 16. ožujka, sudionici  stručnoga skupa sudjelovat će na terenskoj nastavi u Ravnim kotarima, obilasku Maškovića hana i vidikovca Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero.

Istoga dana, u 19 i 30 sati, u Župi svetoga Ante Padovanskoga, koja ove godine slavi 40. godišnjicu utemeljenja, gosti iz Molizea i smiljevački učenici i učitelji održat će prigodni koncert.

U subotu, 17. ožujka na Narodnome trgu u prijepodnevnim satima, moliška folklorna skupina Kroa Tarantata održat će koncert za naše sugrađane, kojim će završiti ova svečanost posvećena hrvatskome jeziku.

Reci što misliš!